2019 második negyedévében nem volt új ipari átadás, így a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya továbbra is 2 200 250 négyzetméter.

 A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 107 070 négyzetmétert tett ki, ami 79%-os emelkedés az előző év azonos időszakában mért értékhez képest. A kereslet 62%-át a meglevő állományban kötött új bérleti szerződések tették ki, míg a fejlesztés alatt álló projektekben kötött előbérleti megállapodások 20%-át adták. A szerződéshosszabbítások aránya csupán 17%-ot tett ki a limitált azonnali költözési lehetőségek ellenére, míg egyetlen kisméretű bővülési szerződés köttetett a negyedév során.

2019 április-június időszakában a BRF összesen 23 tranzakciót rögzített, melyből három haladta meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 4 655 négyzetméter volt, ami 39%-kal nagyobb az előző negyedév átlagánál. A teljes kereslet 96%-a ismét logisztikai parkok területeire köttetett, míg a városi logisztikai állományban négy tranzakció történt, ami a negyedéves kereslet volumenének 4%-át tette ki.

A negyedév során lezárt legnagyobb bérleti megállapodás egy a Prologis Park Budapest - Sziget területén aláírt, 13 380 négyzetméteres új szerződés volt, amivel párhuzamosan ugyanaz a bérlő a park egy másik épületében további 4 970 négyzetmétert bérelt. A második legnagyobb tranzakció egy előbérleti szerződés volt a CTPark Budapest West egyik fejlesztés alatt álló épületében, 10 820 négyzetméterre. A legnagyobb szerződéshosszabbítás 8 620 négyzetméterre köttetett a Prologis Park Budapest - Harbor területén, ami a legnagyobb tranzakciók között az ötödik helyhez volt elég. A negyedév során az átlagnál erősebb volt az új nettó bérbeadás fölénye a helyben hosszabbítással szemben.

 A nettó abszorpció 20 600 négyzetmétert tett ki 2019 második negyedévében, ami jelentős részben néhány közelmúltban átadott, ám az előző negyedév végén még üresen álló terület bérbeadásának tudható be.

 

BRF