•    A következő három évben élénk marad a bérlői kereslet a logisztikai és ipari létesítményekre
•    Növekvő tendenciát mutat a nagyméretű logisztikai létesítmények, óriás raktárcsarnokok iránti kereslet
•    Az e-kereskedelem térhódítása és a növekvő szállítási költségek fogják befolyásolni az ingatlan stratégiákat a jövőben
•    A fenntarthatósági törekvések gyors ütemben fejlődnek, de a vállalatok továbbra is csak szűk körben alkalmaznak zöld megoldásokat 
•    Oroszország az egyik legígéretesebbnek számító feltörekvő piac, Törökország áll a második helyen


A javuló globális gazdasági kilátások ellenére a felmérések rámutatnak arra, hogy a költségcsökkentés továbbra is fontos tényező marad a bérlők számára. Az elkövetkező néhány évben a vállalatok egyre inkább igyekeznek csökkenteni a szállítási költségeket, akár úgy is, hogy közelebb költöznek az ügyfeleikhez.


A válaszadók csaknem kétharmada tervezi logisztikai területeit növelni a következő három évben. A JLL előrejelzése szerint ennek eredményeképpen az elmúlt évekhez hasonlóan erős bérbeadási volumen várható. „A keresletet elsősorban az értékesítési hálózat újratervezése fogja meghatározni, amelynek célja az új csatornákon jelentkező megrendelői igények kiszolgálása, különösen az online és offline értékesítési formák zökkenőmentes összehangolása, valamint a szállítás idejének csökkentése szempontjából. A bérlőknek egyre több óriás alapterületű létesítményre lesz szüksége, beleértve az akár 100.000 m2-t meghaladó méretű csarnokokat is” – nyilatkozta Alexandra Tornow, a JLL EMEA régióért felelős logisztikai és ipari piackutatási vezetője.


A vállalatok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az elektromos áram, illetve fűtési energia fogyasztásuk csökkentése, és a megújuló energiaforrások használata is szerves részét képezze a fenntarthatósági törekvéseiknek. Ezzel szemben az olyan kockázatokat minimalizáló intézkedéseknek, mint a túlmelegedés megelőzése és a tető megerősítése a szélsőséges időjárás kivédése érdekében, még mindig nem szentelnek elég figyelmet.


A felmérés szerint – mely még a közelmúlt politikai eseményei előtt zárult le - Oroszország és Törökország azok a fejlődő piacok, amelyek a legnagyobb növekedés előtt állnak. Alexandra Tornow szerint: „Hosszú távú növekedés várható Oroszországban és Törökországban is. Ugyanakkor ezeken a piacokon a vállalatok számos ingatlanpiaci kockázattal és kihívással szembesülnek, például magas telekárakkal vagy hosszadalmas engedélyeztetési procedúrával. A jelenlegi események valószínűleg visszavetik a bérlői aktivitást, legalábbis rövid távon.”
“A gyorsan változó logisztikai és ipari piacok a jövőben kiváló lehetőségeket kínálnak majd a bérlők, fejlesztők és befektetők számára Európa-szerte, hogy könnyen reagálhassanak az ipari termékek fogyasztóinak gyorsan változó igényeire. Ugyanakkor továbbra is jelentős kihívásokkal kell majd szembenézni ezeken a területeken.  Ahhoz, hogy az ingatlanpiac lépést tudjon tartani a változó környezeti adottságokkal, gyorsan kell reagálnia a változó szállítmányozási infrastruktúra, a területi dinamika és a fogyasztói kereslet által teremtett új lehetőségekre. A legnagyobb kihívást az jelenti a fejlesztőknek, befektetőknek és különösen a bérlőknek, hogy megfelelő típusú ingatlant és a bérleti futamidőt tudjanak biztosítani, hogy képesek legyenek reagálni a gyorsan változó piacok keresleti igényére.” – tette hozzá Matt Bigam, a CoreNet Global munkatársa.


„Sajnos Magyarországon egyelőre nem tapasztalunk fellendülést az ipari ingatlanok bérlői piacán, az óriás raktárak iránt igény pedig szinte teljesen kizárt. A budapesti ipari ingatlanpiacon a legnagyobb bérelt raktárcsarnok mérete is csak nagyjából 50.000 m2, de ennél sokkal jellemzőbbek a 10.000-20.000 m2 körüli alapterülettel rendelkező épületek. Bérleti díjakat tekintve kimondottan versenyképes a budapesti piac a régiós fővárosok piacához képest, ami a költségcsökkentési törekvések szempontjából nagyon kedvező a bérlőknek. Ennek ellenére azonban úgy tűnik, hogy a fellendülés még várat magára. Az első negyedévben a kihasználatlansági ráta 21,7% volt itthon, míg például Varsóban 14,5% és Prágában 7,8%. A bérlői aktivitás is jócskán elmaradt a szomszédos országokhoz képest, hiszen míg itthon a 60.000 m2-t sem érte el a kereslet, addig mind Varsóban mind pedig Prágában is 100.000 m2 körül mozgott - nyilatkozta Tuza Rita, a JLL budapesti irodájának vezető elemzője.

 

JLL