Az építőiparnak ezen túlmenőn három további kihívással is szembe kell néznie: az alapanyagok drágulásával, a munkaerőhiánnyal és a stagnáló termelékenységgel. A Magyarországon is ismert, bécsi székhelyű építőipari szoftvergyártó, a PlanRadar friss, számos nemzetközi kutatás adataira támaszkodó elemzésének szerzői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágazat előtt álló nehézségek új lehetőségeket is kínálnak. Főként azok számára, akik képesek megfelelően alkalmazkodni a változásokhoz, és olyan megoldásokat választanak, amelyekkel mérsékelhetik a kedvezőtlen folyamatok hatásait. A kulcs a technológiai előrelépés, amelynek fontos eszköze a digitalizáció.

A nehézségekkel minden építőipari szereplő tisztában van, éppen ezért fontos, hogy mit mutatnak az ágazat jövőjével foglalkozó szakmai előrejelzések. A világ egyik meghatározó globális ingatlankereskedelmi és befektetési vállalata, a tanácsadással is foglalkozó CBRE szakértői úgy látják, hogy az építési költségek közel vannak a csúcspontjukhoz, és várhatóan 2025-re sikerülhet leküzdeni a jelenlegi, különösen ez elmúlt hónapokra jellemző túllépéseket. Ez ma még elég távolinak tűnhet a világszerte szorongatott helyzetben lévő ágazati szereplők számára, az viszont jó hír, hogy a cég a 2021-es és 2022-es drámai áremelkedések után a nyersanyagok gyártásár és az ellátási láncokra nehezedő inflációs nyomás enyhülésére számít. A CBRE előrejelzése szerint a pénzromlás ütemének lassulásával, valamint az alapanyagtermelési problémák fokozatos felszámolásával 2023-tól megtorpanhat a költségnövekedés, ezt követően pedig elindulhat a csökkenés folyamata az építőiparban.

5 megoldás az építőipar nehézségeinek kezelésére

A nehézségek áthidalására számos javaslat született szakmai körökben, a PlanRadar összefoglalója ezekből ötöt emel ki:

1.    Nagyobb beruházás a technológia fejlesztésébe, hogy az építésirányítás teljes folyamata hatékonyabban kezelhető legyen
2.    Az előre gyártott és moduláris termékek szélesebb körű alkalmazása
3.    A várostervezési eljárások racionalizálása
4.    Az ármódosítás lehetőségét megteremtő záradékok beépítése az egyes termékek és alapanyagok beszerzésére kötött szerződésekbe
5.    A kivitelezési árak felülvizsgálata abban az esetben, ha a költségek túllépnek egy meghatározott határértéket

A +1 megoldás

Az építőipari ágazat nagy része még mindig lemaradásban van a technológiai innovációban, aminek három fő oka van: a költségkímélés, a szakképzett munkaerő, valamint az egyértelmű ügyfélelvárások hiánya. Ez a helyzet azonban változóban van. Az elkövetkező években a vállalatok fennmaradása, sikere azon múlhat, hogy képesek-e lépést tartani a változó piaci igényekkel, versenyben tudnak-e maradni. Szakértők egyetértenek abban, hogy az ágazat digitalizálása a következő év egyik kulcsfontosságú tényezője, ami javítja a hatékonyságot és termelékenységet, csökkenti a költségeket.

 

PlanRadar