A Beszerzési Menedzser Index szeptemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 55,8. Ez alapján a válaszadók augusztushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonhatodik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben jellemzően két érték, 55 pont, illetve 51 pont körül tömörültek a havi megfigyelések. A 2015. szeptember havi index 4,8 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (51,0), és hasonló értéket idén január-márciusban és május-júniusban jelzett (mindegyik esetben 54-55 pont körül). Az idei érték a legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és két havi szűkülés után a termelt mennyiség növekedését jelzi első hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben egyszer volt magasabb az index értéke szeptemberben.
Az új rendelések indexe tovább emelkedett, és a mostani így a második legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, és az ütem némileg erősödött. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.
A vásárolt készletek két hónap szűkülés után első hónapja bővültek. Az idei szeptemberi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlagos, és a hatodik legnagyobb szeptemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig hat hónapnál járunk.
2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és az idei áprilisi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték viszont csökkenést jelez. Értéke alacsonyabb lett augusztushoz képest, és a tizenegyedik legalacsonyabb szeptemberi 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig csökkent, július-augusztusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból bővülést tapasztalunk.
•    A beszerzési árak esetében az index értéke csökkent, és további csökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után második hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb szeptemberi.
•    A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a hetedik legnagyobb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén ötödik alkalommal jelez bővülést az index.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt augusztushoz képest, és két havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé került. 2013-ban az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Két hónapos szűkülés szakadt meg ezzel, hogy újból bővülést jelezzen az index, 2015 júniusa után ismét.
•    Ebben a hónapban foszforalapanyag és papír esetén jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány nem volt semmilyen termék kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink energia és fóliaalapanyag esetében.