•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt decemberhez képest, és a változások mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 56,5. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem nem meglepő módon nőtt az előző hónaphoz képest az ünnepek elmúltával, és visszaállt a 2016. szeptember-november között megfigyelt szintre. A 2017 január havi index 3,7 százalékponttal magasabb a decemberi (52,8) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a januároké 52,3). Az idei érték így átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta, és hasonló a 2014 januárjában mérthez (56,3).

 

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

A termelési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenhetedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta négy alkalommal volt magasabb az index értéke januárban.


Az új rendelések indexe erősebben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a mostaninál nem mértünk magasabb januári értékeket a korábbi években.


A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem enyhén erősödött. Az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi januári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, egyelőre enyhébb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb januári. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már nyolcadszor. Az index értéke magasabb lett decemberhez képest, és jobban 50,0 pont fölé került, ezzel a harmadik legmagasabb januári 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és 1999 után a második legmagasabb januári adat, nem sokkal meghaladva az 1998-as és 2007-es értékeket. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenharmadik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően kilencedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb januári.


•    A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölé került. maradva. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke erősen emelkedett decemberhez képest, és jócskán 50,0 pont fölött van. A szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizennyolc hónapja tart.


•    Ebben a hónapban ABS műanyag, acél, acél alapanyag, acéllemez, ammónium szulfát, DAP, fém alapanyag, horganyzott dolgok, lemez, műanyag alapanyagok, ónozott lemez, pálmaolaj, repceolaj, réz, vaj és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle fém alapanyagból, kavicsból, szakképzett munkaerőből és üvegből. Jelentősebb árcsökkenésről faalapanyag és forgácslap esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT