Ezt írja az ágazat 400 vállalkozásának bevonásával készített felmérésének eredményéről kiadott közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A probléma súlyát az is jelzi, hogy a Gazdasági Versenyhivatal külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus alapanyag-áremelkedés okainak feltárására, miközben az ÉVOSZ már arra figyelmeztet, hogy sok esetben szükség lehet a korábban kivitelezési szerződések módosítására. Ebben a helyzetben kulcskérdés a folyamatok kézben tartása, a megoldás pedig a digitalizáció.  

Az ÉVOSZ álláspontja szerint főleg azok a kivitelezők kerültek nehéz helyzetbe, akik a még tavaly megkötött szerződésekben nem számoltak az előre nem látható drasztikus áremelkedéssel és most szembesülnek azzal, hogy a korábban rögzített feltételekkel nem lehet teljesíteni ezeket a megállapodásokat. Néhány példa a drágulás mértékére a szervezet felmérésének eredményéből:

•    A megelőző év végéhez képest 2021 első öt hónapjában a faanyagok ára országosan 72, a fővárosban 93, a hőszigetelő anyagoké 47, illetve 55, az elektromos kábelek, vezetékek ára pedig 42, illetve 35 százalékkal emelkedett.
•    A betanított szakmunkások bére 12-14 százalékkal ugrott meg.
•    A kivitelező cégek országos átlagban 11 százalékkal emelték saját vállalási áraikat.

„Ma már léteznek olyan építőipari szoftverek, amelyek segítségével az előre nem látható eseményekre, például a tervek, a beruházás műszaki tartalmának megváltoztatására is fel lehet készülni. A digitális megoldásokkal a kivitelezők azonnal tudnak reagálni a módosításokra, amivel időt és pénzt takarítanak meg és biztosítják a folyamatok, ezzel együtt a költségek kézben tartását.  A szoftverek használata akár 30 perc alatt elsajátítható, mert alkalmazásuk nem igényel különleges szaktudást vagy hosszadalmas, drága képzést, ráadásul az eszközigényük is minimális” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálói csoportot hozott létre az építőipari alapanyagárak drasztikus növekedésének vizsgálatára. A hatóság akkor tud a jogszabályok által biztosított eszközökkel fellépni, ha valamelyik szereplő visszaél az erőfölényével, és a valós költségeit jelentősen meghaladó mértékben, tisztességtelen módon emeli az árait. A másik eset a tiltott kartellezés, amikor több cég úgy hangolja össze az árait, hogy azzal gátolja a tisztességes versenyt és megkárosítja a fogyasztókat. „Ne lepődjön meg senki, ha szükség esetén újabb versenyfelügyeleti eljárások indulnak!

A panaszosok és bejelentők anonimitását törvény garantálja, az együttműködés különböző formái pedig jelentősen csökkenthetik az esetleges szankciók súlyát” - hívta fel a figyelmet Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a szervezet weboldalán közzétett közleményben.

 

PlanRadar