Az épületeknél 33, az egyéb építményeknél 25 százalék közelében volt a növekedés a vizsgált időszakban. Rekordot jegyeztek fel az újonnan alakult cégek számában is, 2021 egészében csaknem 7500 új társas vállalkozást jegyeztek be, így az ágazat 63 ezer szereplővel vágott neki 2022-nek. A gyarapodásnak azonban árnyoldalai is vannak, a növekedési tempó megtartását számos tényező, egyebek között a technológiai lemaradás hátráltatja. Szerencsére egyre több piaci szereplő ismeri fel, hogy van megoldás a hátrány ledolgozására, a kulcs az ágazat digitalizációjának felgyorsítása.

Az év egészét vizsgálva 2021-ben az építőipar termelése 13,3 százalékkal haladta meg a megelőző, a koronavírus járvány által leginkább sújtott esztendő alacsony bázisát. Az viszont már kevésbé biztató, hogy az ágazat termelői árai az inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 11,4 százalékkal voltak magasabbak 2021-ben, mint 2020-ban. Az sem jó jel, hogy a tavaly decemberi adatok szerint a szektor rendelésállománya 13 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületeknél 14, az egyéb építményeknél 12,5 százalékos volt a visszaesés. Az adatok jól mutatják, hogy a növekedés lendületének megtartásához új megoldásokra van szükség az alapanyagok drágulásával, az ellátási láncok akadozásával és a szakképzett munkaerő hiányával évek óta küszködő építőiparban.

„Tapasztalataink szerint egyre több hazai cég ismeri fel, hogy az építőipari tevékenységek teljeskörű digitalizációjával pénzt és időt takarít meg. A piacon elérhető szoftverek a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az épületek fenntartásáig minden fázisban lehetővé teszik a munkafolyamatok optimalizálását, a gyors reagálást a menet közben bekövetkező változásokra, az esetleges fennakadások, hibák, csúszások hatékony kezelését, a folyamatos kommunikációt a projektek résztvevői között. A digitalizáció ma már nem számít a nagy cégek luxusának, kisebb vállalkozások is eredményesen alkalmazhatják, ha előnyre akarnak szert tenni vetélytársaikkal szemben” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert már hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Vetélytársakból pedig nincs hiány. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint** megdőlt a rekord, 2021 decemberében 63 ezer társas vállalkozás működött az építőiparban, ilyen magas számra még soha nem volt példa. Tavaly 7498 új cég indult el, miközben 2245-öt töröltek, ami erős fluktuációt jelez.  A kérdés ezért az, hogy az újak közül mennyien maradnak talpon, az Opten elemzői szerint a tavaly indult társas vállalkozások átlagos várható élettartama mindenesetre most alacsonyabb, mint a korábbi években. Bár a tőkeerős cégek aránya nőtt az utóbbi időszakban, de 2021-ben így is 1165 felszámolási eljárást jegyeztek fel az ágazatban, ami az elmúlt 6 év legmagasabb értéke. Végelszámolási eljárás 754 cégnél indult tavaly, amire 2014 óta nem volta példa. A sikerre, és nem a túlélésre játszó építőipari vállalkozások számára adott a lehetőség, az ágazat növekedési pályán van. Rajtuk múlik, hogy élnek-e a tempó megőrzését segítő eszközzel, a digitalizációval.

 

PlanRadar