A Beszerzési Menedzser Index júliusban


 Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index. A 2015. július havi index 4,9 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (54,9). Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a júliusoké 52,3). Az elmúlt három évben a júliusi átlag e feletti, 52,8 pont volt. Az idei érték az ötödik legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta.


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, és hat havi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi első hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer sem volt alacsonyabb az index értéke júliusban.
Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a negyedik legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A júliusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem rendkívül enyhe. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.
A vásárolt készletek két hónap bővülés után első hónapja szűkültek. Az idei júliusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb júliusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig öt hónapnál járunk.
2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014 májusi és az idei áprilisi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedést jelez. Értéke magasabb lett júniushoz képest, és a negyedik legmagasabb júliusi 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból szűkülést tapasztalunk.
•    A beszerzési árak esetében az index értéke csökkent, de továbbra is növekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap után csökkenés után negyedik hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb júliusi.
•    A késztermékkészletek szintje júliusban újból alacsonyabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és az ötödik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén negyedik alkalommal jelez szűkülést az index.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke lecsökkent júniushoz képest, és hat havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is visszaesett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá került. 2013-ban az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Hat hónapos bővülés szakadt meg ezzel, hogy most szűkülést jelezzen, 2014 decembere után ismét.
•    Ebben a hónapban fólia, műanyaggranulátum és pulykamell filé kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt barack, gyümölcs, paraj és zöldség esetében. Jelentősebb árcsökkenésről energia esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT