A nemzetközi CTP Art Wall pályázat példa nélküli a cseh kulturális életben. „Szeretnénk lehetővé tenni a művészek számára, hogy a hagyományos formákkal szakítva mutassák be alkotásaikat, és ezzel vizuális élményt osszanak meg újszerűen egy szokatlan környezetben” – nyilatkozta a CTP vezérigazgatója, Remon Vos. „Őszinte meggyőződésem, hogy a pályázat révén érdekes, sőt akár eddig ismeretlen tehetségeket fogunk felfedezni.”

A projekt fő célja, hogy magasabb szintre emelje a nyilvános terek esztétikai értékét, és egyben „megszépítse” az ipari és logisztikai csarnokokat nemcsak Csehországban, hanem a CTP-nek otthont adó más kelet-közép-európai országban is. Az első év győztesei a CTP két ipari épületének egy-egy falán valósíthatják meg elképzelésüket: a D1-es autópálya melletti CTPark Humpolecben és a CTPark Prague Airport egyik épületén. A CTP összesen több mint 6500 négyzetméternyi falfelületet bocsát a művészek rendelkezésére.

A zsűri első körben a 10 legjobb műalkotást választja ki, a győztes pályázatokat pedig a díjátadó gálán jelenti be. A zsűriben a CTP, a CBRE, az Architect Acht, a Global Street Art, a DRAWetc. és az érintett települések képviselői kapnak helyet.

„Semmilyen módon nem korlátozzuk a műalkotások témáját. Szabad utat engedünk a kreativitásnak és a képzelet szárnyalásának. Az alkotások és a helyszín viszonya – akár környezeti, akár tematikus szempontból – fontos lesz az értékelés során” – tette hozzá a cég vezérigazgatója.  

A CTP Art Wall projekt közreműködő partnere a CBRE Art of Space művészeti projektje, amely csehországi ipari övezeteket és raktárépületeket céloz meg. Ez a kezdeményezés a tájékoztatást, az oktatást, valamint a szakemberek, a hatóságok és a közvélemény közötti tudásmegosztást kívánja ösztönözni. A CTP Art Wall pályázat művészeti szervezője a DRAWetc vizuális stúdió.

 


CTP