A kontinentális Európa területén összesen három olyan épület található, amely megkapta a BREEAM, a világ legrégebbi épület-fenntarthatósági minősítési rendszerének “Kiemelkedő” minősítését. Igazi siker, hogy ezekből kettőt a Prologis fejlesztett, ám nem feltétlenül meglepetés. Egyre több ügyfél keres fenntartható és rugalmas épületeket, amelyek mérséklik a költségeket, biztosítják a zavartalan üzemelést és segítik a szakképzett munkaerő bevonzását és megtartását, a Prologis pedig példát mutat a világnak arról, hogyan lehet a fenntarthatóságból versenyelőnyt kovácsolni.

A Prologis Park Prague-Airport területén található épület összesen 88,3%-os BREEAM eredményt ért el. A 37 800 négyzetméteres ingatlan egy az EYELEVEL számára készült 27 500 négyzetméteres build-to-suit épületből és egy spekulatív részből áll.

A fejlesztés folyamata egy külön esettanulmány arról, hogy mi mindent lehet elérni, ha a különböző területek szakemberei a fenntarthatóság jegyében együtt dolgoznak egy olyan épület megvalósításán, amely az energiahatékonyság mellett alacsony működési költségekkel bír és egészséges belső környezetet biztosít a benne dolgozók számára. A modern higiéniai berendezések kiépítésével és az esővíz WC öblítésre történő újrafelhasználásával a napi ivóvízhasználat 83,5%-kal, az elsődleges energiafelhasználás pedig 54%-kal csökkent az épületben. Az energiafogyasztást a legmodernebb mérőrendszerek ellenőrzik, a vízellátás hatékonyságát pedig szivárgásészlelő rendszer biztosítja.

A tervezési folyamatokat segítette az energiamodellezés, valamint a hőkomfort-kutatás, amely az épületben tartózkodók jó közérzetének optimalizálását szolgálta. A dolgozók fokozott kényelméről gondoskodik továbbá a természetes fényben gazdag tér, a nyitható ablakokon keresztül beáramló friss levegő, az alacsony zajszint és az épület kialakítása során felhasznált anyagok alacsony szennyezőanyag-tartalma. Az épület alkotóelemeinek és belső berendezéseinek kiválasztásához életciklus költségelemzést végeztek, amely az anyagok beszerzési költségén túl figyelembe veszi a teljes élettartam alatti működtetéshez, valamint a felszámoláshoz kapcsolódó költségeket is. A Prologis a fejlesztési folyamatok során, amikor csak lehet, újrafelhasználható vagy nagy részben újrafelhasznált alapanyagokat alkalmaz.

„Az új minősítéssel a Prologis most már 14 BREEAM által akkreditált épülettel rendelkezik Csehországban, ezek közül kettő “Kiemelkedő”, kettő “Kiváló”, kettő “Nagyon Jó” és nyolc “Jó” minősítés. Mindez bizonyítja, mennyire fontos számunkra a fenntarthatóság. Azzal, hogy kitartunk a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalást, valamint a felelős vállalatirányítást előtérbe helyező üzleti stratégiánk mellett, példát mutatunk a kontinentális Európa számára” – mondja David Jakes, a Prologis csehországi senior projektmenedzsere.

A természetes élőhelyek védelme érdekében az épületet nagyrészt zöldterület veszi körül. A helyszínre telepített különféle növények, gyógynövények, füvek, cserjék és fák elősegítik a biodiverzitás és az ökológiai érték növelését, valamint a rovarok és madárpopulációk védelmét.

A munkavállalók is kivehetik a részüket a környezetvédelemből, például alternatív közlekedési eszközök igénybe vételével. Mindezt fedett kerékpártároló és kényelmes, zárható szekrényekkel, zuhanyzókkal és tágas öltözőkkel felszerelt külön épületrész is segíti. A parkban dolgozók számára autómegosztó weboldal is rendelkezésre áll, ennek megfelelően számos parkolóhelyet e szolgáltatás támogatására tartanak fenn. Az épületben elektromos autótöltő állomás is kiépítésre került.

 

Prologis