•    A korábbi októberekkel összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú októberi átlagot (52,1), és majdnem eléri az elmúlt három év átlagát (53,3).
•    A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része nőtt szeptemberhez képest. A változások mértéke egy esetben sem érte el az 5 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap változatlanság után. Az elmúlt időszakban alapvetően 50,0 pont körül mozgott az index.

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 53,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest hetedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében továbbra is kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége pedig még mindig erős növekedési ütemet mutat. A termelt mennyiség erősebb ütemben bővült. A foglalkoztatottság alindexe két hónappal ezelőtti szűkülő üteme megfordult. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg csökkent, és továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 október havi index nagyobb a szeptemberi (52,0) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az októbereké 52,1). Az elmúlt három évben az októberi átlag az e havinál picit magasabb volt (53,3). Az idei érték így összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi nyolcadik alkalommal. A mostaninál 1995 óta tizenegyszer volt alacsonyabb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe nőtt, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani értéknél 1995 óta egyszer sem mértünk magasabb októberi értéket.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is szinte végig 50,0 pont alatt volt. Az eddigi októberi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után hatodik alkalommal bővül, a szeptemberinél nem sokkal gyengébben. Az idei indexérték a harmadik legnagyobb októberi 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index októberben növekedésre utal, első alkalommal egy havi változatlanság után. Az index értéke nagyobb lett szeptemberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a nyolcadik legnagyobb októberinek.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött van hetedik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme továbbra is viszonylag erős. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenharmadik legmagasabb októberi adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenötödik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb októberi.

•    A késztermékkészletek indexe októberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de továbbra is bővülésre utal. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a második legnagyobb októberi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt szeptemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége hatodik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését nyolcadik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

•    Ebben a hónapban acél, acéltekercs, alapanyagok, alumínium, csavar, cső, egész nyúl, fa, fém, lemez, máj, papír, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz, üveg, vas, vasáru és zárszelvény kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, acéllemezből, alapanyagokból, alumíniumból, alumíniumlemezből, elektronikából, fali lámpából, fémből, gumiból, gumiáruból, karton alapanyagból, kötőelemekből, lemezből, műanyagból műanyag granulátumból, öntvényből, papírból, papíralapanyagból, rézből, speciális elektronikai eszközökből, szerszámokból, tejből, vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT