- Mióta csökken a kihasználatlansági ráta?


- 2013 harmadik negyedéve óta folyamatosan csökkenést regisztrálunk, ami 10 százalékot meghaladó mértéket, vagy másképpen fogalmazva nettó 180 ezer m² felszívódást jelent, ami nagyon jelentős szám.


- Mely szektorok járnak az élen?


- Magyarországon fellendülőben van a piac mind a bérbeadási aktivitás, a kihasználatlanság javulása és az egyre intenzívebb fejlesztői/befektetői érdeklődés tekintetében is. Az autóipari logisztika, az elektronika és a disztribúció még mindig a lista elején vannak, továbbá az internetes kereskedelem (hasonlóan más európai országokhoz) is fellendülőben van. A nagy internetes áruházak, mint például az Amazon, még nem hódították meg a magyar piacot. Ami azt is jelenti, hogy ha mondjuk ők is elszánják magukat a belépésre, az újabb lökést adhat a fejlődésnek.


- Ha a Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot is magába foglaló régiót nézzük, azt látjuk, hogy az elmúlt évben összességében 4.5 millió négyzetméter ipari terület került bérbeadásra. (2013-ban 4.4 millió négyzetméter.) A kereslet tekintetében a piac nagyon erős, és szinte minden felszabaduló terület néhány hónap alatt újabb bérlőre talál, de ebből a mennyiségből, vagyis a 4.5 millió négyzetméter bérbeadott területből 3.7 millió Lengyelország és Csehország területén realizálódott. Nem vagyunk mi egy kicsit lemaradva?


- A spekulatív fejlesztések kapcsán még nem lehetünk túlzottan optimisták, de számos olyan bíztató jelet érzékelünk az ipari ingatlanok piacán, amely azt erősíti meg, hogy elkezdtünk felzárkózni. Csak felsorolásszerűen: Alsónémediben folyik egy built to suite fejlesztés; új befektetőként megjelent a CTP, és rögtön két ingatlant is megszerzett; bevásárolt a Logicore amely immár több mint 132 ezer m²-t birtokol. Tagadhatatlan, hogy a 2008-as válság jobban érintett bennünket, és a hazai piac nehezebben tért magához, de a számok magukért beszélnek: olyan mértékű nettó abszorbcióra, amit mi tudunk felmutatni, kevés piac volt képes az elmúlt években.


- Ha jól értem, idehaza egyelőre még csak az üresen lévő területek fogynak, ez mozgatja a piacot, az új fejlesztések még nem pörögtek fel igazán.


- Tavaly Lengyelország és Csehország dominált az új fejlesztések vonatkozásában (együtt 1.4 millió négyzetméter), Szlovákia némi fellendülést mutatott a 80,000 négyzetméter átadott területtel, mivel itt az előző években csupán 20-30,000 négyzetméter épült. Valóban, Magyarországon és Romániában minimális volt az új átadások mértéke, mindkét országban elsődlegesen, a meglévő területek felszívására törekednek a piaci szereplők. Ha Magyarországon nem indul el a közeljövőben egy építkezési hullám, akkor a kihasználatlanság várhatóan az egészségesnek tartott 10 százalék alá csökkenhet.


 - Tavaly májusban jelentették be, hogy a magyar piacon is jelen lévő Cushman & Wakefield és a DTZ összeolvadásával a világ egyik legnagyobb ingatlanpiaci tanácsadó és szolgáltató társasága alakul meg, és mivel mindketten jelen voltak Magyarországon, ennek idehaza is érezhető a hatása. Hogyan látja most a piaci helyzetüket?


- A fúzió során a legjobb dolgokat vettük át egymástól, és még magasabb szintű szolgáltatásokat tudunk nyújtani a partnereinknek. Mivel a csapatok is összeolvadtak, és a piaci lefedettség is jobb lett, ennek az előnyeit az ügyfeleink is élvezik. Nagyobb a rálátásunk a piacra, és most nem feltétlenül a mindenki által hozzáférhető információkra gondolok, hanem a kevésbé kontrollált vidéki ingatlanokra, a publikus forrásokban nem fellelhető létesítményekre, továbbá a megnövekedett bérlői- és bérbeadói kapcsolati körre. Különösen büszke vagyok arra, hogy az 1,880 ezer m²-es budapesti logisztikai piacból mi képviselünk kizárólagosan több mint 200 ezer m²-t. Ez egy olyan visszaigazolás a piacról, pontosabban a tulajdonosok részéről, amely azt jelzi, hogy a fúzió sikeres és átgondolt volt, a bizalom a Cushman & Wakefield irányába töretlen. 
   


 

 

irodakereso.info