A kutatás legfontosabb megállapítása szerint az e-kereskedelem növekedése az elmúlt három évben ötmillió négyzetméter új e-teljesítési területet eredményezett, és a munkaerő iránti keresletet is növelte a felkapott logisztikai csomópontokon. A kutatás megmutatja a kiegészítő iparágakban, így az e-kereskedelem gerincének számító logisztikai ingatlanok piacán is megmutatkozó jövőbeni pozitív hatásokat.

A kutatási jelentés, amelynek címe „Európai e-kereskedelem, e-teljesítés és munkahelyteremtés” egyéni bérleti megállapodások mélységi elemzésének alapján tekinti át az e-teljesítési stratégiákat és az ügyfelek helyszínpreferenciáit. A kutatás megállapítja, hogy minden egymilliárd eurónyi e-kereskedelmi értékesítés kiszolgálásához 77 000 négyzetméter új logisztikai ingatlanterület szükséges.

A jelentés jövőbe tekintő megállapításai:
•    Munkahelyteremtés: 200 000 új munkahelyet teremtenek az új e-kereskedelmi létesítmények a következő öt évben – ez napi 100 munkahelynek felel meg
•    Multiplikátorhatások: az online értékesítés és a kiszállítási volumen jelentős növekedése miatt az e-kereskedelmi iparágnak további 15 millió négyzetméter új logisztikai területre lesz szüksége a következő öt évben
•    Helyszín: a felkapott központok Európa legnagyobb e-kereskedelmi piacain, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban találhatóak, valamint olyan növekedő piacokon, mint Lengyelország, Csehország és Hollandia.
 „Az elmúlt három évben az e-kereskedelmi bérbeadások a teljes bérbeadási volumen 15 százalékát tették ki, ami tovább növekedhet, mert egyre több vállalat vállal e-teljesítési szolgáltatásokat” – mondta Chris Canton, a Prologis Research szenior alelnöke. „A legnagyobb növekedésre Európa három legnagyobb e-kereskedelmi piacán számítunk: az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban. Ez magában akár 10 millió négyzetmétert is kitehet.”


A Prologis vezető ipari ingatlan szolgáltató Európában a régió 14 országában található körülbelül 16,2 millió négyzetméteres logisztikai és disztribúciós területből álló portfóliójával (2015. június 30-i adatok szerint).

 

Prologis