Idézet Ben Bannatyne-tól, a Prologis Europe elnökétől:
„Az európai üzletágunk rekord negyedévet és évet zárt. A logisztikai területek iránti kereslet minden eddiginél magasabb, az újonnan induló épületek száma pedig - elsősorban a build-to-suit-ok által vezérelve - növekszik. A bérleti díjak továbbra is emelkednek, mivel a kínálat szűkül, az ügyfelek pedig növelni próbálják ellátási láncuk rugalmasságát. A Prologis a legjobb ingatlanokat tudja kínálni a legkeresettebb piacokon, amely többek között a globális jelenlétének, az innovációra, a technológiára és az adatközpontúságra való odafigyelésének köszönhető. Sikerünk az ügyfeleink igényeire való összpontosításban rejlik, ennek a hozzáállásnak köszönhetően vagyunk képesek arra, hogy az általunk nyújtott értékek jóval túlmutassanak az ingatlanjainkon."

Működési teljesítmény – 2021 negyed- és teljes éve:

•    Teljes portfólió: 19,9 millió négyzetméter.
•    Negyedéves teljes bérbeadási aktivitás: 930.726 négyzetméter:
o    303,964 négyzetméter új bérleti szerződéskötés
o    626,761 négyzetméternyi bérleti szerződés megújítása
•    Teljes éves kihasználtság: 97,9 százalék
•    A 2021-es teljes évi bérbeadási aktivitás 3,33 millió négyzetméter** volt, ami 10,2 százalékos bérleti díjváltozást jelent:
o    1,1 millió négyzetméternyi új bérleti szerződés
o    2,23 millió négyzetméternyi bérleti szerződés megújítása
 
Működési teljesítmény – 2021 negyed- és teljes év Magyarországon:

•    Teljes portfólió: 627 300 négyzetméter.
•    Teljes éves kihasználtság: 98,7 százalék
•    A 2021-es teljes évi bérbeadási aktivitás 126 900 négyzetméter volt:
o    8 000 négyzetméternyi új bérleti szerződés
o    103 500 négyzetméternyi bérleti szerződés megújítása

A lízing kiemelkedő adatai az egész év során:

•    A Prologis Park Tilburg DC6-ban 42 218 négyzetméter.
•    36 609 négyzetméter a Prologis Park Venlo DC4-ben.
•    22 260 négyzetméter a Prologis Park Hamburg Hausbruch DC7-ben.
•    18 016 négyzetméter a Prologis Park Lille DC3-ban.
•    17 072 négyzetméter a Prologis Park Coventry DC8-ban.

Tőkefelhasználás - 2021 negyed- és egész éve:

A fejlesztés megkezdődött:

•    A negyedévben a teljes fejlesztési tevékenység 355.257 négyzetméter volt, amelynek 38 százaléka bérbeadásig történő építés volt.
•    A 2021-es teljes évben 35 fejlesztés indult összesen 762 520 négyzetméteren, amelynek 38,5 százaléka volt build-to-suit.

Beszerzések és Elhelyezések:

•    A negyedévben a Prologis Europe kilenc épületet vásárolt, összesen 62 978 négyzetméter nettó bérbeadható területtel, illetve négy telket, összesen 129 004 négyzetméter területtel. A vállalat egy 20 948 négyzetméteres épületet és egy 10 117 négyzetméteres telket értékesített.
•    Az alapvető piacokra való összpontosítással összhangban a Prologis 2021-ben 23 épületet vásárolt összesen 341 510 négyzetméter nettó bérbeadható területtel és 22 telket összesen 846 670 négyzetméterrel. A vállalat három épületet is értékesített, összesen 134 437 négyzetméterrel és egy telket, összesen 10 117 négyzetméterrel.
 
Fedezet:

•    A negyedévben befejeztük a rendkívül sikeres brit vállalkozásunk korai felszámolását. Az UKLV 1,7 milliárd dolláros működési eszközeit a PELF és PELP vállalkozásainkba vittük be.

Idézet Paweł Sapektől, alelnöktől, a Prologis közép-európai regionális vezetőjétől:
 
A 2021-es rekordévünkben izgalmas növekedés volt Közép-Európában, kilenc új fejlesztés indult a régióban. Magyarországon a Prologis Park Budapest-Sziget II. bővülése felgyorsult, ami tovább erősíti a park státuszát, mint az ország egyik legdinamikusabb logisztikai helyszíne. Helyi bérbeadási és ügyfélszolgálati csapataink eközben elismerést érdemelnek, amiért egész évben közel 100 százalékos kihasználtságot biztosítottak Magyarországon."

Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnökének további kommentárja:

2021 minden európai piacunkon rekordév volt. Globális méretünket és szakértelmünket kihasználva teljesítettük az ügyfeleink és befektetőink felé tett kötelezettségeinket. Amellett, hogy segítettünk kielégíteni a minőségi logisztikai ingatlanok iránti igényüket, minden területet körbeölelő szolgáltatásaink – köztük Essentials piacterünk – segített ügyfeleinknek növelni működésük hatékonyságát és eredményességét.
 
A piaci körülmények arra késztettek bennünket, hogy továbbra is magas színvonalú, kreatív megoldásokat keressünk és kínáljunk, hogy biztosítani tudjuk az ügyfeleinknek szükséges területet. Egy 548 200 négyzetméteres portfólió megvásárlása Berlinben és a Rajna-Ruhr régióban például jól bizonyítja stratégiánkat, mely alapján szeretnénk jelenlétünket tovább erősíteni a a világ legdinamikusabb nagyvárosai területén.
 
Miközben azon dolgozunk, hogy növeljük az ipari területek iránti keresletet, úgy szabadítunk fel logisztikai célú földterületeket, hogy közben a helyi közösségek érdekeit is figyelembe vesszük. Felelős üzleti partnerként és jó szomszédként a Prologis:
 
•    Segít ügyfeleinek, hogy épületeinkbe a legoptimálisabb innovációs és fenntarthatósági funkciókat építsék be.
•    Szoros kapcsolatot tart fenn a hatóságokkal, településekkel és helyi önkormányzatokkal.
•    Folytatja az olyan kezdeményezések bővítését, mint a PARKlife™, amely elősegíti az emberek, az épületek, a közösségek és a közös környezet egészséges egyensúlyát.
•    Támogatja a Prologis Community Workforce Initiative-hez hasonló kezdeményezéseket, amely egy egyedülálló logisztikai ágazati tehetségfejlesztési program. A Prologis ezzel is támogatja ügyfeleit, hogy a megfelelő szakembereknek köszönhetően még több gazdasági lehetőségre tehessenek szert.
 
Az innovációra való törekvésünkkel, az ügyfeleink sikerére való összpontosítással és azzal, hogy előre felkészülünk a kihívásokra és nem utólag reagálunk rájuk, az ellátási láncban bekövetkező tartós zavarokkal is szembeszálltunk. Izgatottan tekintünk a jövők elé, mivel továbbra is bővítjük jelenlétünket a világ legkívánatosabb piacain, miközben az általunk bérelt ingatlanok, valamint az ingatlanon túlmutató szolgáltatásaink és megoldásaink révén értéket teremtünk ügyfeleink számára.

 

Prologis