•    A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,9), és az elmúlt három év átlagát is (53,7).
•    A felmérésben vizsgált részindexek majdnem fele csökkent júliushoz képest, a változások mértéke öt esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölé került ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd két hónap csökkenés jött, ami ebben a hónapban véget ért.

A Beszerzési Menedzser Index augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 56,2. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem gyorsult, és az év eleji értékekhez áll inkább közelebb. A 2018 augusztus havi index nagyobb a 2018 júliusi (53,3) értéknél, és a harmadik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; az augusztusoké 52,9). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag magasabb volt (53,7), köszönhetően a tavalyi értéknek, és az idei érték összességében így is átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harminchatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta két alkalommal volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértünk magasabb augusztusi értékeket a korábbi években.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. Az index értéke tíz hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek első alkalommal szűkülnek 19 hónap után, de nagyon enyhe ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag alatti, és a kilencedik legkisebb augusztusi. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszaktól eltérően augusztusban növekedésre utal, első alkalommal két hónap után. Az index értéke magasabb lett júliushoz képest, és ezzel az ötödik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenegyedik legmagasabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harminckettedik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonnyolcadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb augusztusi.

•    A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnyolc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminchét hónapja tart.

•    Ebben a hónapban acél, alumínium, baromfirészek, bányagépalkatrészek, címke, csirkemellfilé, DAP, diszperziós festék, elektronikai komponensek, erdei gyümölcsök, élőállat, élő csirke, homok, karton, kálisó, liszt, MAP, papír és sajt kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumból, csirkecombból, csirkemellfiléből, elektronikai komponensekből, fa alapanyagból, folyósító papírzsákból, munkahengerből, palackból, szállítási kapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről réz esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT