A megtett óvintézkedések ellenére a koronavírus azonban így is egyre több helyen lassítja a tevékenységet, ami határidőcsúszásokat eredményez – olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb helyzetértékelésében*. Számos nemzetközi nagyvállalat példája azt mutatja, hogy az építőipari és ingatlanüzemeltetési szoftverek alkalmazása jelentősen javítja a kivitelezés hatékonyságát, egyszerűsíti a munkafolyamatok összehangolását, csökkenti az adminisztrációra, a hibák feltárására és kijavítására fordított időt.  Ezekből a példákból mutatunk be most egyet.

Az ÉVOSZ helyzetértékelése szerint különösen jellemző a csúszás a befejező szakaszban lévő létesítményeknél, ahol az élőmunka-igényes szakipari, szerelőipari, gépészeti feladatokat kell elvégezni. A vezeték nélküli, automatizált világítástechnikai rendszerekkel foglalkozó, a világ öt országában képviselettel rendelkező ausztrál tulajdonú Zencontrol* mérnökei már korábban is előszeretettel használtak munkafolyamatokat felügyelő szoftvereket, de a napi jelentések összeállításához, az adatfelvételhez így is fel kellett keresniük az építési helyszíneket, konzultálniuk kellett a csapatvezetőkkel.
 

Ezért választotta a Zencontrol a PlanRadart

A cég úgy döntött, hogy megpróbálja felgyorsítani az időigényes tervezési, ellenőrzési, adminisztrációs feladatok elvégzését. Tim Lloyd vezető menedzser olyan szoftveres megoldást keresett, amely a szükséges információk, valamint a feladatok azonnali megosztásával átláthatóbbá, egységessé teszi a beruházások lebonyolítását, összehangolja az alvállalkozók tevékenységét, folyamatosan támogatja a minőségi követelmények egyenletes teljesítését. A PlanRadar jó választásnak bizonyult, a Zencontrol már több mint 40 projektnél alkalmazta a szoftvert, nagyobb munkáknál 500-at meghaladó jegyszámmal. (A PlanRadar felhasználói minden szükséges információról: a tervrajzokról, a kivitelezés adott szakaszairól, állásáról, a soron következő feladatokról bejegyzéseket, úgynevezett jegyeket készítenek, amelyeket az applikációban rögzítenek.)

„A PlanRadarnak köszönhetően mindent egy helyen tudunk kezelni. Mindenki azonnal hozzáfér valamennyi, számára fontos adathoz, tudnivalóhoz. Különösen a fotók feltöltésének és azonnali megosztásának lehetősége bizonyult számunkra hasznosnak. Így ugyanis minden érintett pontosan látja, hol tartunk a munkában, milyen feladatokat kell még elvégezni, mit kell még kijavítani, ráadásul úgy, hogy az információk megszerzéséhez nem kell kimenni a helyszínre, nem kell konzultálni a szakmai csapatok vezetőivel, amivel sok időt takarítunk meg” – mondja Tom Lloyd, a Zencontrol beruházásokért felelős szakmai vezetője.

A munkafolyamatok irányításáért felelős vezető mérnökök munkarendje átalakult a vállalatnál. Korábban átlagosan napi két órát töltöttek a területi jelentések összeállításával, az adminisztrációval. A PlanRadar használatával ez percek alatt elvégezhető.  Az információk valós idejű átadásával a feladatok megosztása és a felelősségi körök meghatározása is egyszerűbbé, átláthatóbbá vált. A szoftver a hibák felismerésében és kijavításában is komoly segítséget nyújt a cégnek. Ha egy projekt megcsúszik, a Zencontrol-nál nem kell órákon át keresni az okokat vagy visszalapozni a dokumentációban: a PlanRadar-nak köszönhetően percek alatt kiderül, hogy mikor, hol és ki hibázott, és ezt hogyan lehet a lehető leghatékonyabban helyrehozni.                                                    

 

PlanRadar