•    A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent januárhoz képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak eddig.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 57,4. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg lassult, de az index továbbra is bővülést jelez. A 2018 február havi index kisebb a 2018 januári (61,1) értéknél, és a második legmagasabb februári érték, holtversenyben 1999-cel. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februároké 52,6). Az elmúlt három évben a februári átlag magasabb volt (56,0), így az idei érték összességében átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár harmincadik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta ötször volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértünk magasabb februári értékeket a korábbi években.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, de az ütem lassult. Az index értéke öt hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi februári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hét évben.

A vásárolt készletek tizennegyedik hónapja bővülnek, most némileg gyengébb ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan februárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett januárhoz képest, de ezzel együtt is a második legmagasabb februári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hetedik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonhatodik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonkettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legnagyobb februári.

•    A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a nyolcadik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének lassabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harmincegy hónapja tart.

•    Ebben a hónapban acél, alumínium, ammónium-szulfát, címke, csomagolóanyag, DAP, dugó, hengerelt, húzott zárszelvények, kálisó, MAP, műanyag flakon, papír, üveg és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumból, 1 literes/0,75-ös boros üvegből, cellulózalapú papírtípusokból, félkész termékekből és hidraulikus munkahengerből. Jelentősebb árcsökkenésről cukor esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT