•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent októberhez képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 2 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig hat-öt arányban mutatnak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 56,6. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év harmadik legerősebbike, némileg alulmúlva az előző két hónapban mért értékeket. Tizenegyedik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 november havi index 0,5 százalékponttal alacsonyabb az októberi (57,1) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legmagasabb értéke. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a novembereké 51,8). Az elmúlt három évben a novemberi átlag ezt felülmúló volt (53,8). Az idei érték a legmagasabb novemberi érték 1995 óta.

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenegyedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1999 óta nem volt ilyen magas az index értéke novemberben.

Az új rendelések indexe enyhén tovább növekedett, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a legmagasabb novemberi 1995 óta, némileg felülmúlva a tavalyi, illetve a 2000-ben és 2010-ben mért értékeket.


A novemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett októberhez képest, de az ütem gyengült, az index értéke közelebb került az 50,0 pontos határhoz. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp idén júliusban haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek harmadik hónapja bővülnek, egyre gyengébb ütemben. Az idei novemberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legnagyobb novemberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig hat ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapoktól eltérően novemberben csökkenésre utal, ebben az évben már ötödször. Az index értéke alacsonyabb lett októberhez képest, és nagyon kicsit 50,0 pont alá került, ezzel a kilencedik legmagasabb novemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb novemberi adat, nem sokkal meghaladva a 2002-es év vonatkozó értékét. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenegyedik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hetedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik legnagyobb novemberi.


•    A késztermékkészletek szintje novemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték erősebben csökkent, határozottan 50,0 pont alá kerülve. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre szintén öt ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent októberhez képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már tizenegyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenhat hónapja tart.


•    Ebben a hónapban acél alapanyag, ammónium-szulfát, DAP, fémtermékek, fém alapanyagok, horganyzott dolgok, lemez, mogyoró, repceolaj, savópor, sárgaréz, tejpor, vaj és vas kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumínium profil, bizonyos alkatrészek, exportképes árú tojásalapanyag, fém alapanyagok, fém tekercsek és ragasztó esetében. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat kapcsán számoltak be a válaszadóink.

 

 


MLBKT