A játékosok helyszínre juttatásán kívül hatalmas mennyiségű technikai és csapatfelszerelésre is szükség van a sokszor több hetes sportesemények alatt, amelyek szállításából a DB Schenker már hagyományosan jelentős részt vállal fel.
A társaságot a Brazíliában szereplő 32 csapat közel fele választotta a logisztikai feladatok ellátására, a szállítandó és a kezelendő csomagok pedig nem csak cipőkből és mezekből álltak; a masszázsasztalok, a fitnesz- és egyéb felszerelések mellett a nagy értékű és óvatos kezelést igénylő kameráknak, monitoroknak, valamint a rádió- és tévéadások közvetítéséhez szükséges rendszereknek is időben a helyükre kellett kerülni. A DB Schenker szakemberei nem kevés árut mozgattak meg Brazília felé: tengeri úton 230 konténernyi, légi úton 270 tonnányi rakományt juttattak el a világbajnokság helyszíneire. A csapatfelszereléseken kívül a vendéglátáshoz szükséges eszközöket is a Schenker gondjaira bízták, így a díszvendégek, politikusok és más kiemelt vendégek semmiben sem szenvednek majd hiányt a mérkőzések alatt.


A tengeri úton szállított felszerelések jóval az első sípszó előtt elindultak útjukra, míg a légi úton szállítottak – elsősorban a különleges bánásmóddal kezelendő médiaeszközök – csupán röviddel a világkupa kezdete előtt érkeztek meg a helyszínekre, amelyeken a Schenker 40 fős, rendezvénylogisztikai szakértők által támogatott csapata koordinálja a munkát. A megbízás során nemcsak a felszerelések változatossága és mennyisége, de a brazil importszabályok is komoly kihívások elé állították a Schenker csapatát: bizonyos termékek esetében importengedélyre volt szükség, melyet időben meg kellett igényelni a szállítandó áru számára.


„A DB Schenkernél a sportlogisztika – a rendezvénylogisztikához hasonlóan – több évtizedes múltra visszatekintő tevékenység, megalapozott szakmai háttérrel, tudással és tapasztalattal, amely a világ számos pontján megrendezett sportesemények teljes körű logisztikáját biztosította már eddig is, valamint teszi ezt jelen pillanatban is Brazíliában” – mondta Földes Andrea, a Vásárok & Kiállítások/Sport és Kulturális rendezvények, Konferenciák, Költöztetés divízió magyarországi vezetője.


A DB Schenker a futball-világbajnokság mellett az utóbbi időben olyan nagyszabású rendezvények logisztikai partnere volt, mint
például a pekingi és a londoni nyári olimpia vagy akár a legutóbbi, Szocsiban megrendezett téli olimpia, de joggal említhető még a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság is. „Ezeken a világversenyeken a különböző sportágak szereplőivel, médiaszolgáltatókkal, szervezőkkel és a szponzorokkal való sikeres együttműködésnek köszönhetően sikerült elnyernünk ügyfeleink bizalmát, akik évről évre, újra és újra igénybe veszik szolgáltatásainkat” – mondta a szakember.


A DB Schenker magyar leányvállalata a hazai sportélettel is igen közeli kapcsolatot ápol: bár a magyar nemzeti futballcsapat most sem volt érdekelt a világbajnokságon, egyéb sportágak, illetve szövetségek rendszeresen választják a cég szolgáltatásait. A sportesemények területén a magyar társaság olyan sikeres projekteket tudhat maga mögött, mint a Worldskills 2011/2012 vagy az ISAF Perth 2011 vitorlásbajnokság, ahol tengeri úton szállította a magyar csapat sporteszközeit – szörföket, hajókat, vitorlás hajókat – az ausztrál világeseményre. „A logisztikai feladatok koordinálásához szükséges egyeztetések már hónapokkal a verseny előtt megkezdődnek, minden projekt kivitelezése pontosan – minden részletre kiterjedő – kidolgozott logisztikai koncepció mentén történik. Ennek megfelelően már elkezdődtek a következő, 2016-os riói nyári olimpia előkészületei is, melyek keretében megkezdtük a folyamatos egyeztetéseket a részt vevő sportágak magyar szereplőivel” – tette hozzá Földes Andrea divízióvezető.

 

DB Schenker