A nagy múlttal, kiemelkedő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. 25 százalékos MÁV üzletrésze mellé így ismét a magyar állam tulajdonába kerül a társaság jelenleg külföldi tulajdonban lévő 64,9 százalékos üzletrésze is – mutat rá az NFM közleménye.


A cég

A cég története egészen 1926-ig nyúlik vissza, jelenlegi tulajdonosi köre és tevékenységi területe számos átalakítást követően alakult ki. A dunakeszi telephelyen napjainkban jellemzően kötöttpályás járművek felújítását, átépítését, fővizsgáztatását, mozdonyok és motorvonatok karbantartását, villamos és motorvonat fődarabok gyártását végzik. A társaság állami tulajdonba kerülése garantálja a közel 370 fő munkavállaló jövőbeni foglalkoztatását – áll a közleményben.


A tervek

A tervek között szerepel a Budapestre szánt villamosok egy részének gyártása és a budapesti metrókocsik felújításában való aktív részvétel is. A megvalósítás első lépéseként a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (amely azóta nevet és profilt váltva Nemzeti Befektetési Ügynökség, HIPA) és a spanyol CAF S.A. megállapodást írtak alá, amely alapján a spanyol társaság Dunakeszin, a Bombardier Transportation MÁV Hungary Kft. telephelyén szerelné össze, valamint tesztelné a Budapestre szánt villamosok egy részét.

A kötöttpályás járművek gyártására, felújítására specializálódott társaság többségi állami tulajdonba kerülése jelentős lépés a járműipari szektorban történő állami szerepvállalás növelésében. A nyugat-európai és kelet-európai piac esetében prognosztizálható trendek bíztató jövőképpel kecsegtethetnek, és kiaknázhatók az orosz és balkáni piacokban rejlő lehetőségek is – olvasható  szaktárca közleményében.

 

MLSZKSZ