•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent szeptemberhez képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 2,5 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig hat-négy arányban mutatnak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index októberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 57,0. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második legerősebbike, a szeptemberi lendület, ha némileg gyengébben is, de egyelőre kitart. Tizedik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 október havi index 0,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi (57,2) értéknél, és az elmúlt egy év második legmagasabb értéke. Október átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az októbereké 52,0). Az elmúlt három évben az októberi átlag ezt felülmúló volt (53,4). Az idei érték a legmagasabb októberi érték 1995 óta.

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt szeptemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke októberben.


Az új rendelések indexe enyhén tovább növekedett, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a legmagasabb októberi 1995 óta, némileg felülmúlva a tavalyi, illetve a 2000-ben mért értéket.


Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött, az index értéke tovább távolodott az 50,0 ponttól. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp idén júliusban haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek második hónapja bővülnek, de gyengébb ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb októberi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig öt ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan októberben is emelkedésre utal, ebben az évben már hatodszor. Ugyanakkor az index értéke alacsonyabb lett szeptemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, és az ötödik legmagasabb októberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat, nem sokkal meghaladva a 2000-es év vonatkozó értékét. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizedik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hatodik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a hetedik legkisebb októberi.


•    A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték erősebben csökkent, de még mindig 50,0 pont felett maradva. A korábbi októberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és az ötödik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre öt ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent szeptemberhez képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már tizedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenöt hónapja tart.


•    Ebben a hónapban ammónium-szulfát, DAP, repceolaj és vaj kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt bizonyos alkatrészek, feldolgozott melléktermékek, exportképes árú tojásalapanyag és forgácsolt fém termékek esetében. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat és kálisó kapcsán számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT