•    A felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent decemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban is. A 2017-es év értékei minden hónapban növekedést mutattak.

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 60,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2018 január havi index nagyobb a 2017 decemberi (60,5) értéknél, és a legmagasabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a januároké 52,6). Az elmúlt három évben a januári átlag magasabb volt (53,8), így az idei érték összességében átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkilencedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke januárban (1999-ben csak kevéssel volt alatta).

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb januári értékeket a korábbi években.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke négy hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte végig 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben.

A vásárolt készletek tizenharmadik hónapja bővülnek, most némileg gyengébb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári. 2016-ban hat hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2017-ben pedig minden hónap ilyen volt.
A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasbb lett decemberhez képest, és ezzel együtt a legmagasabb januári 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke magasbb lett decemberhez képest, és ezzel együtt a legmagasabb januári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár huszonötödik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legnagyobb januári.

•    A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének gyorsabb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már harminc hónapja tart.

•    Ebben a hónapban címke, csomagolóanyag, DAP, dugó, kálisó, logisztikai szolgáltatások, MAP, műanyag flakon, ónozott lemez, papír, réz, üveg, vas és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumból, 1 literes/0,75-ös boros üvegből, egyedi gyártású termékekből, extra méretű nyersanyagokból, hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rost), parafinból és speciális műanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat, tojás és vaj esetében számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT