Közölte, hogy a kormány - a szakmai szervezetekkel közösen - dolgozik a logisztikai stratégia átalakításán, emellett beszállítófejlesztési programot és a logisztikai központok fejlesztését támogató pályázatot indított.

Az államtitkár szerint Magyarország felkészült a technológiai korszakváltásra, a kormány - az új technológiák elősegítésén túl - többek között a kedvező üzleti környezetet, valamint a felsőoktatás és a vállalkozások közti kapcsolatokat is erősíteni kívánja.

Hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő gazdasági növekedés fenntartásában kulcsszerep jut a logisztikának: az ágazat több mint 6 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez, de további jelentős növekedésre lehet képes.

A kormány idén és jövőre összesen csaknem 14 milliárd forint támogatást biztosít arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások a Magyarországon működő nagyvállalatok beszállítóivá válhassanak - tette hozzá. Az államtitkár közölte: a kormány jövőre is 4 százalékot meghaladó GDP-növekedéssel számol.

A konferencián Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke (KDNP) kiemelte, hogy a digitalizációnak köszönhetően átalakult a termelésben az idő, a tér és a költség fogalma, a termelési láncok lerövidültek, ezen belül a gyártás aránya egyre csekélyebb. Előtérbe került a digitális adatok tárolása, a kis mennyiségű megrendelések teljesítése, a termelési lánc elemei közti anyag- és információmegosztás - tette hozzá.

Latorcai János kijelentette: a logisztikai folyamatok jelentős változás előtt állnak, amelynek ma még nem lehet minden részletét előre látni, de a magyar vállalkozásoknak Németország és a keleti piacok ellátásában minél nagyobb szerepet kell vállalniuk.


MLSZKSZ