Az OTP Ingatlanbefektetési Alap a jövőben továbbra is a portfóliójában lévő logisztikai és kereskedelmi ingatlanok arányának növelésére koncentrál.

A tavaly megvásárolt, budapesti Citypoint9 városi logisztikai központ után az Alap most ismét Győrben, az Audi-gyár és több, egyéb autó-, gép-, elektronikai ipari és kereskedelmi cég szomszédságában vásárolt raktárbázist. Csak Győrben az Alapnak ez már a második A kategóriás logisztikai ingatlana, így szinergikus hatás érhető el az üzemeltetés és a gazdálkodás hatékonysága érdekében egyaránt. A 30 ezer négyzetméteres ingatlan jelenleg közel 100 százalékos kihasználtsággal működik, tőkeerős hazai és multinacionális cégekből álló bérlői mixének köszönhetően pedig hosszú távon is fenntartható jövedelemtermelő képességgel rendelkezik.


„Ennek az újabb felső kategóriás, stratégiai elhelyezkedésű, stabil bérlői körrel rendelkező ingatlannak a megvásárlása a már több éve tartó portfóliófejlesztés részét képezi, amellyel elsődleges célunk az, hogy tovább növeljük ingatlanportfóliónk hozamtermelési képességét, és így az OTP Ingatlanbefektetési Alap hozamát” – mondta Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzátette: az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű friss tőke áramlott be az OTP Ingatlanbefektetési Alapba. A beáramló forrást az alapkezelő egyrészt a meglévő ingatlanok korszerűsítésére, jövedelemtermelő-képességének javítására, másrészt pedig további, stabil bérlői állománnyal és magas hozamtermelési képességgel rendelkező ingatlanok megvásárlására fordítja.


Ennek a stratégiának a jegyében az OTP Ingatlanbefektetési Alap tavaly egy újpesti kereskedelmiingatlan-komplexummal és a mintegy 23 ezer négyzetméternyi iroda- és raktárterületet magában foglaló Citypoint9 városi logisztikai központtal bővítette portfólióját. Utóbbi a budapesti ipariingatlan-piac egyik legnagyobb tranzakciójának számított 2015-ben. Az Alap ingatlanportfóliójának nagyobb részét továbbra is az irodaépületek adják, de egyre nagyobb százalékban szerepelnek benne logisztikai és kereskedelmi ingatlanok is, amelyek arányát a portfólió-diverzifikálás jegyében az alapkezelő a jövőben tovább kívánja növelni.


„A jövőben is leginkább a Budapesten és annak vonzáskörzetében elhelyezkedő, felsőbb kategóriás logisztikai és kereskedelmi ingatlanok lesznek az elsődleges célpontjaink, de az olyan iparilag fejlett területek is stratégiai fontossággal bírnak, mint például Győr, ahol országos szinten a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta” – zárta gondolatait Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.


OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt.
Az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. az OTP Bank Nyrt. 100 százalékos tulajdonában álló vállalkozás. A társaság által kezelt OTP Ingatlanbefektetési Alap több mint 13 éve működő nyíltvégű ingatlanbefektetési alap, és olyan piaci szegmensben nyújt befektetési lehetőséget ügyfeleinek, amelynek kockázata kisebb, mint a részvényeké, stabil, hosszú távon fenntartható hozamtermelő képességgel bír, ugyanakkor jelentős felértékelődési potenciált tartalmaz. A növekedési lehetőségeken túl az ingatlanalap által nyújtott befektetési lehetőség másik nagy előnye a kockázatmegosztás. A jelentős méretű alap vagyona túlnyomórészt bérbe adott ingatlanokból áll. Az OTP Ingatlanbefektetési Alap kimagasló stabilitását az adja, hogy portfóliójának bérlői között magas arányt képviselnek a multinacionális társaságok, az állam és szervezetei, valamint a diplomáciai testületek. Az OTP Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyei országszerte megvásárolhatók az OTP Bank erre kijelölt fiókjaiban, valamint elektronikus csatornáin keresztül.