Az igazi ugrás akkor következett be, amikor 2021-ben megtalálta az igényeinek, elvárásainak leginkább megfelelő szoftvert a piacon. A váltás eredményei önmagukért beszélnek: átlagosan 25-30 százalékkal javult a hatékonyság.

A cég az ipari ingatlanok specialistája, ezen belül elsősorban élelmiszeripari beruházásokban, fejlesztésekben vesz részt. Megvalósult projektjei közül kiemelkedik a mohácsi vágóhíd, partnerei között olyan jól ismert vállalatok szerepelnek, mint például a Nestlé vagy a Tamási-Hús. A Kft. kis létszámmal működik, négy állandó munkatársa van, a csapatot kipróbált, jónéhány éve együtt dolgozó alvállalkozók egészítik ki.

A cég indulásakor Magyarországon még gyerekcipőben járt az építőiparban a korszerű projektmenedzsment, a megrendelői támogatás, így a cél az volt, hogy a jól működő nyugati példákat átültessék a magyarországi gyakorlatba.  Az Eurokonzol Kft. nagy hangsúlyt fektet az intenzív helyszíni jelenléttel támogatott műszaki ellenőrzésre, szakmai filozófiája arra épül, hogy a károkat nem utólagos javítgatással, esetleg „jogászkodással” kell elhárítani, hanem meg kell előzni.

A cég már évekkel ezelőtt felismerte a digitalizáció szerepét, jelentőségét a munkafolyamatok optimalizálásában, 2015-ben kezdett szoftvert használni műszaki ellenőrzésre, amit a tevékenységi körök bővülése, összetettsége miatt gyorsan „kinőtt”, ezért új megoldást keresett, amely egységesen, egy platformon képes összehangolni, kezelni a feladatokat. Hónapokig tartott a tesztelés, a gazdasági, hatékonysági mutatók elemzése, összevetése, míg végül 2021-ben rátaláltak a PlanRadarra, amit élesben vetettek be a Nestlé egyik beruházásán. Az eredmények meggyőzőek voltak, azóta 9-10 projektjükben, köztük a jelenleg futó 6-ban kizárólag ezt a szoftvert használták, használják.

„Minden egyes tudnivalót, tennivalót lehetetlen fejben tartani egy projektnél, ráadásul cégünknél egy ember általában 2-3 munkát visz párhuzamosan. A folyamatok digitalizációja nélkül ezt nem lehet követni, kezelni, irányítani” – mondja Balczó Gáspár, az Eurokonzol Kft.  műszaki ellenőre.

Arról nincs tapasztalata, hogy a nulláról indulva mekkora hatékonyságnövekedés érhető el a digitalizációnak köszönhetően, hiszen mióta a cégnél van, használják ezeket a megoldásokat. Azt azonban elmondta, hogy korábban jellemzően két nagyobb projektet felügyelt egyszerre, a PlanRadar bevezetése óta ehhez még egy kisebb harmadikat is fel tud venni. A kollégáknál is nagyjából 25 százalékos teljesítményjavulást mértek a szoftvernek köszönhetően, ami komoly nyereség időben és pénzben egyaránt.

Cégen belüli kommunikáció, a szakági területeken dolgozó kollégák tevékenységének összehangolása, a munkafolyamatok koordinálása, jelentések összeállítása néhány kattintással, a könyvelés munkáját támogató beszámolók gyors elkészítése, teljesítési igazolások kiállítása, dokumentáció, a megrendelők, tervezők, kivitelezők közötti kapcsolattartás erősítése, jellemzően ezeken a területeken használja a szoftvert az Eurokonzol Kft.

„Sokan ismerik azt az érzést, hogy valami sürgős, fontos munkájuk van, amihez valamilyen problémát még meg kellene oldaniuk, de hirtelenjében nem ugrik be, hogy mit. A PlanRadar használatával ez nem fordulhat elő. Ha ellenőrzöm a feladatlistámat és nincs benne új bejegyzés, biztos lehetek abban, hogy nyugodtan alhatok, mert mindent elvégeztem” – mondja Balczó Gáspár, hozzátéve, hogy a jövőben még több területen szeretnék alkalmazni a PlanRadart, az ehhez szükséges fejlesztésekről folyamatosan egyeztetnek a bécsi székhelyű cég magyarországi munkatársaival.

 

PlanRadar