2016 októberében az MLBKT tagsága és levelező listájára feliratkozottak számára rövid kérdőívet küldtünk, hogy így ismerjük meg tagságunk és hírlevél olvasóink véleményét a munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban.


A kérdőívet 97 vállalati szakember töltötte ki. Az általuk képviselt cégek 35%-a 50 főnél többet, 48%-a 250 főnél többet foglalkoztat; és regionálisan jellemzően a közép-magyarországi és a dunántúli régióban találhatók. Az iparági besorolás szerint több mint 50 %-ot tesz ki a következő három szektorból érkező válaszok száma: a szolgáltatás, a járműipar és közlekedés, valamint az élelmiszeripar és mezőgazdaság.


Megkérdeztük, hogy a vállalatok a következő 6-12 hónapban hogyan látják a munkaerő létszám alakulását a cégüknél. Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók többsége (65%-a) munkaerő felvételt tervez, 34%-uknál pedig változatlan helyzettel számolnak, mindössze 1%-uk tervez elbocsátást. A kialakult hiányhelyzetet jellemzően munkaerő felvétellel kívánják enyhíteni, emellett azonban a belső hatékonyság javítása, a folyamatok újragondolása, vagy a belső átképzések is a tervezett eszköztár részét képezi.
A keresett pozíciók a kitöltők által képviselt iparágaknak megfelelően heterogenitást mutatnak, de van néhány kiemelkedően keresett munkakör.


Eredményeink több helyen összecsengenek a ManpowerGroup legfrissebb eredményeivel, ahol a top hiányszakmák között a gépkocsivezető és a betanított munkaerő is az élbolyban található.

A válaszadók többsége meghirdeti megüresedett pozícióit, a hirdetési csatornák között a saját honlap a legnépszerűbb, ezt követi a fejvadász megoldás, illetve a közösségi oldalak használata.


A sajtóban és kormányzati kommunikációban is gyakran megjelenő, a munkaerő-piaci gondok enyhítésére alkalmas megoldások működőképességét is véleményezték a kitöltők. Vezető helyen a béremelés szerepelt, a járulékcsökkentést és a képzési rendszer átalakítását a külföldi munkaerő alkalmazása követi.


Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók tisztán látják helyzetüket, a kialakult munkaerő-hiányt és vannak elképzeléseik annak kezeléséről.


Az MLBKT 24. kongresszusa november 9. és 11. között kiemelten is foglalkozik a magyar gazdaságot sújtó munkaerő-piaci helyzettel. A kongresszus záró plenáris ülésén kerekasztal-beszélgetést szervezünk  a munkaerő-piaci kihívásokról és lehetséges utakról – a színpadon Madár István a portfolio.hu vezető elemzője moderálásával Ábrahám László ügyvezető igazgató a National Instruments Hungary Kft.-től, Némon Zoltán  az MLBKT-tól és Dr. Rolek Ferenc  az MGYOSZ alelnöke járják körül a témát.


További információk olvashatók a www.logisztika.hu oldalon és a Logisztikai Híradó októberi számában.

 

MLBKT