•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júliushoz képest, a változások mértéke az esetek felében elérte a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt maradt ebben a hónapban. Az idei év értékei eddig fele-fele arányban mutatnak növekedést és csökkenést.


A Beszerzési Menedzser Index augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 51,3. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülési ütem az idei év második leggyengébbike, köszönhetően a sok helyen jelentkező leállásoknak is. Nyolcadik hónapja jelez bővülést az index. A 2016 augusztus havi index 2,5 százalékponttal alacsonyabb a júliusi (53,8) értéknél, és az elmúlt egy év harmadik legalacsonyabb értéke. Augusztus átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az augusztusoké 52,5). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag ezt felülmúló volt (52,9). Az idei a harmadik legalacsonyabb augusztusi érték 1995 óta.


A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár nyolcadik hónapja. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta hatszor volt alacsonyabb az index értéke augusztusban.


Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a hatodik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta, alulmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.


Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhének mondható, az érték 50,0 ponthoz közeli. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a kilencedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb épp előző hónapban haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek első hónapja szűkülnek, nem túl erős ütemben. Az idei augusztusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, idén pedig eddig három ilyen hónap volt.


2014-2015-ben a foglalkoztatottsági index csak négy-négy hónapban mutatott csökkenést. Az elmúlt hónaphoz hasonlóan az e havi érték további visszaesésre utal, ebben az évben már negyedszer. Az index értéke még alacsonyabb lett júliushoz képest, és 50,0 pont alatt maradva a tizenegyedik legalacsonyabb augusztusi 1995 óta.


 Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva egyúttal a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték ugyanakkor alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legalacsonyabb augusztusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat és újból bővülést tapasztaltunk.


A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legkisebb augusztusi.


A késztermékkészletek szintje augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és az indexérték közepesen csökkent, alulmúlva az 50,0 pontot. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legkisebb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, idén egyelőre három ilyen hónap volt.

 

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júliushoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már nyolcadszor jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenhárom hónapja tart.

 

Ebben a hónapban cukor kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt bizonyos alkatrészek, cukor, fűrészáru és vegyszer esetében. Jelentősebb árcsökkenésről ammónium-szulfát, DAP, kálisó és liszt kapcsán számoltak be a válaszadóink.

 

 

MLBKT