Közép-Európa sokat profitál Németország jelenlétéből, mint szomszéd és gazdasági motor egyaránt. A német, főként autóipari vállalatok évek óta ezekbe az országokba helyezik gyártóegységeiket és ez várhatóan a jövőben sem lesz máshogy. Pozitív jel továbbá, hogy ezek a cégek rendkívül fejlett egységeket építenek, Közép-Európa már rég nem csak egy ’műhely’, ahol olyan autókat szerelnek össze, melyek alkatrészei külföldről érkeznek”- mondta el Ferdinand Hlobil a Cushman & Wakefield CE ipari csapatának vezetője.

Fazekas István, a Cushman & Wakefield Budapest ipari ingatlan részlegének vezetője hozzátette: “Az autóipar nyilvánvalóan a magyar gazdaság mozgatórugója, melyet a jelen lévő cégek terjeszkedése és az új szolgáltatók érdeklődése is bizonyít. Ennek eredményeképp a magyar ipari ingatlanpiac sokat profitál a gyártók megnövekedett aktivitásából, melynek várhatóan az - elmúlt évek során jelentősen megemelkedett- kihasználatlansági mutatókra gyakorolt pozitív hatása sem marad el.”

Az ipari bérbeadás mértéke rekordot döntött a tavalyi évben és az érdeklődés mértéke várhatóan továbbra is aktív marad. Közel 4 millió négyzetméter modern ipari ingatlan terület került bérbeadásra a tavalyi évben Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

“A világ minden tájáról érkeznek ide befektetők, akik a magasan képzett munkaerőből profitálnak és fejlesztési –kutatási részlegeket telepítenek ezekbe az országokba. Természetesen a raktározást és a logisztikai ipart is meg kell említeni, főleg azokat, melyek az elektronikus áruházakhoz kapcsolódnak. Számukra az keleti országokban elérhető alacsony ár és olcsó munkaerő a legfőbb szempontok” - tette hozzá Hlobil.

Több, mint 2,8 millió négyzetméter bérbeadás történt a CE régióban 2012-ben. Az azelőtti évben ez a szám 3,2 millió négyzetméterre rúgott. Tíz éve az éves ipari bérbeadás Közép- Európában csupán 500,000 négyzetméter körül mozgott. 

 

KÖZÉP EURÓPA LEGNAGYOBB BÉRLŐI

ORSZÁG

BÉRLŐ

BÉRELT TERÜLET (m2)

Csehország

DHL

420 000 

Magyarország

DHL

103 000

Lengyelország

Amazon

325 000

Románia

Continental Tyres

108 000

Szlovákia

DHL

151 000

Forrás: Cushman
* 50,000 meglévő terület + 58,000 m2 fejlesztés alatt álló területÚj fejlesztések


A fejlesztők a bérlők igényeire reagálnak, melyek az elektronikus vásárlás és a zöld épületek iránti érdeklődés hatására folyamatosan változnak. A helyszín minősége, a munkaerő, az infrastruktúra és a bérleti költségek továbbra is a legmeghatározóbb tényezők. Tavaly közel 690,000 négyzetméter új területet adtak át, mely átlagosnak mondható az elmúlt négy év tekintetében. Csak az összehasonlítás kedvéért 2012-ben az újonnan átadott terület 740,000 négyzetméter volt.

“A piac hozzávetőlegesen 700,000 négyzetméter évenkénti új területtel, stabilizálódni látszik. Az új cégek várhatóan ezt a területet el is viszik. Nem számítunk arra, hogy az éves mutatók újból megközelítik a 2007-es és a 2008-as rekordokat, amikor majdnem 2,5 millió négyzetméter épült. Jelenleg a piac nagyon kiegyensúlyozott és transzparens, mely mind a fejlesztők, mind a befektetők,  mind pedig a bérlők számára kedvező.” tette hozzá Ferdinand Hlobil.


Bérbeadási mutatók és bérleti díjak


Az elmúlt három évben az üres terület aránya az egészséges 10 százalék körül mozgott (az egész régióban, átlagosan). Ha nem történik drasztikus visszaesés, a bérbeadás mértéke várhatóan idén is stabil marad. Ez szorosan összefügg a bérleti díjakkal, melyek jelenleg 3,5 és 3,7 euró között mozognak négyzetméterenként átlagosan, az adott terület lokációjától és kihasználatlanságától függően. A teljes modern ipari ingatlan állomány Közép-Európában jelenleg 16,5 millió négyzetméter.


Kilátások


Közép-Európa figyelemre méltó gazdasági és vásárlóerővel rendelkezik. A régió mind a gyártóknak, mind a logisztikai cégeknek egyre vonzóbb. Az új piaci szereplők elenyésző jelentőséget tulajdonítanak az államhatároknak. A gyártók terjeszkedési tervei leginkább a minőségtől, az elérhetőségtől, az ártól és a munkaerő lojalitásától függenek. A logisztika területén a fő kritérium a vonzáskörzet milyensége, valamint a vevők távolsága. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy Közép- Európa jövője az együttműködésben rejlik.

“Az olyan városokban, mint például Wroclaw, Liberec vagy Katowice és Ostrava, a központosított marketing tevékenység célravezetőbb lenne, mint a versengés. Egy vállalat számára jobb egy átfogó információ halmazt kapni egy régióról, mintha úgy kellene az információk különböző forrásokból ’összehalászni’. Egy jól felkészült régió fogékony a befektetők igényeire és jobb esélyekkel indul, hogy befektetéseket vonzzon.”- mondta Ferdinand Hlobil.

 

 

Cushman