A vállalat jelentős sikerrel zárta ezt az időszakot és a trendek még intenzívebb fejlődést jeleznek előre. A 2021 végéig kitűzött bruttó kiadható alapterületet – a 2021. március végi tőzsdei bevezetéskor irányadó jelleggel kitűzött – 7,5 millió m²-ről 7,7 millió m²-re emelte.

2021 első fél évének legfőbb eredményei

•    A logisztikai ingatlanpiac kedvező helyzetéből adódó lehetőségeken túl a vállalat tovább növelte vezető piaci részesedését. Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában az új bérbeadások közel egyharmadát realizálta, amely a bruttó kiadható alapterület szempontjából 25%-os piaci részesedést jelent 2021 első fél évének végén.

•    A bevételt termelő portfólió mérete 6,6 millió m²-re nőtt. A nettó bérleti díjbevétel 17%-os emelkedéssel a 2020 első fél évi 136,5 millió euróról elérte a 160,3 millió eurót.

•    A fejlesztési tevékenységekből származó nettó befektetett tőkemegtérülés 146,0 millió euróra nőtt. A CTP bevételt termelő portfólióját érintő újraértékelés nem történt az első félévben.A részvényegységre jutó EPRA szerinti vállalatspecifikus korrigált nettó eredmény 0,25 euróra emelkedett.

•    A 2021-es osztalékelőleg részvényenként 0,17 euró; a kifizetési arány 75%.

•    A Sustainalytics Inc. által végzett, környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményt értékelő független ESG-vizsgálat szerint a CTP globálisan a vállalatok felső 1,5%-ába tartozik. Működése karbonsemlegességét külső ügynökség igazolja. A CTP hazai vállalata 2015-ös hazai piacra lépése óta dinamikusan növekszik. A spekulatív fejlesztésekre összpontosító vállalat különleges, egyedi bérlői igényeket is ki tud szolgálni magas minőségű raktári és ipari egységei révén. A Biatorbágyon június végén átadott 30 000 négyzetméteres fejlesztéssel együtt 11 helyszínen, 664 000 négyzetméter bruttó kiadható területre növelte hazai portfólióját (amelynek 98%-a már bérbeadásra került), és ezzel piacvezetővé vált Magyarországon. A jelenleg 235 000 négyzetméternyi területen zajló fejlesztések 60%-a, vagyis 141 000 négyzetméter már előzetesen kiadásra került. A 2022-2023-as időszakra vonatkozó tervek további 322 000 négyzetméternyi fejlesztésre vonatkoznak, amelyek közel egytizede, vagyis 30 000 négyzetméter már szintén bérbeadott.

2021 második negyedévének főbb eredményei

•    Az építési telekállomány a 2021 első negyedév végi 13,0 millió m²-ről a második negyedév végére 14,7 millió m²-re nőtt, ezáltal bővültek a nyereséges fejlesztési lehetőségek a vállalatnál.

•    Az osztalékhozam – a 1,2 millió m²-nyi fejlesztés alatt álló ingatlanokra vetítve – a megnövekedett építési költségek és az építőanyaghiány ellenére a 2021 első negyedévi 11,5%-ról 11,8%-ra nőtt.

•    A saját eszközállomány értéke 6,4 milliárd euró volt 2021 második negyedévének végén, amely 5,3%-kal magasabb a 2021. március 13-i 6,1 milliárd eurónál.   

•    Bankhitel refinanszírozása céljából a CTP véglegesítette az 1 milliárd euró értékű zöldkötvény-kibocsátását (két részletben), így az adósság-finanszírozási költség a 2021. március 31-i 1,6%-ról 2021. június 30-ra 1,22%-ra csökkent.

Kilátások a 2021-es pénzügyi évre

•    Továbbra is részvénykibocsátás útján kerülnek finanszírozásra a telekvásárlások,  a nyereséges fejlesztések és a kedvező feltételekkel kínált, bevételt termelő ingatlanok megvásárlásai.

•    A bruttó kiadható alapterület terén kitűzött célt 7,7 millió m² fölé korrigálták 2021 végére (beleértve a Deka részére kezelt 390 000 m2-nyi ingatlanállományt).

•    A részvényegységre jutó vállalatspecifikus korrigált nyereség EPRA szerinti értéke 2021 egészét tekintve várhatóan 0,5 euró körül alakul (2020: 0,44 euró).

Remon Vos, vezérigazgató:
2021 első felében elért teljesítményünkben megmutatkozik parkjaink színvonala, amely nagy vonzerővel bír a nyereséges növekedésünk kulcsát jelentő bérlők számára. Piacainkon tovább nő a kereslet,  CTParkok minden adottsággal rendelkeznek ahhoz, hogy javunkra fordítsák  az e-kereskedelem, az ellátásilánc-optimalizáció és a csomagszállítási szegmens trendjeit, valamint a minimális környezetterhelésű parkok iránti élénk érdeklődést. Az üresedési ráta rekord alacsony, és az erős bérlői kapcsolatainknak köszönhetően magas megtartási arányt értünk el. Az éves bérleti díjbevétel 4%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, elérve a 380 millió eurót. Megvalósítási képességünk meggyőző: sikeresen beléptünk a tőzsdére, jelentősen bővítettük építési telekállományunkat, elindítottuk a hollandiai működésünket és növeltük kapacitásunkat Ausztria, Bulgária és Lengyelország területén. Piacvezető pozíciónk további erősítésére törekszünk a közép- és kelet-európai országokban, unikális parképítő szemléletünket további, komoly növekedési potenciállal kecsegtető piacokra is elvisszük. .”

Richard Wilkinson, pénzügyi igazgató:
A bérbeadott terület növekedésének köszönhetően továbbra is jelentősen erősödik jövedelmezőségünk. Az új fejlesztések nyereségessége tartósan meghaladja az előirányzott 10% feletti osztalékhozamot. Az elért 188,3 millió eurós jelentős nyereséget értünk el, úgy hogy nem történt újraértékelés a befektetési portfóliónkon, ami is igazolja üzleti modellünk erősségeitPénzügyi pozíciónk kimagaslóan stabil, lebonyolítottuk első nyilvános részvénykibocsátásunkat, véglegesítettük az áttérést a nem biztoisított befektetési platformra az  és javítottuk likviditásunkat. A részvénykibocsátásból származó bevételt észszerű módon bővülésünk gyorsítására fordítottuk azáltal, hogy Romániában és Magyarországon is bevételt termelő ingatlanokat vásároltunk helyi piacvezetőpozíciónk megszilárdítására. Építésitelek-állományunkat 14,7 millió m²-re növeltük, és terveink szerint sikeresen túlszárnyaljuk az év végére előirányzott 7,5 millió m²-es bruttó kiadható alapterületet, amely tovább növeli a bérleti díjból származó bevételünket a következő években.”

 

CTP