Az utóbbi hónapok legnagyobb bérlői bővülése az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában levő Citypoint9 ingatlanban történt, aminek köszönhetően a 23 ezer négyzetméteres raktárbázis teljes kihasználtság mellett működik. A piaci fellendülés az ingatlanalapok teljesítményét is húzhatja magával.

A teljes budapesti modern ipari ingatlanállomány 10 százalékát kitevő, összesen 186 ezer négyzetméternyi bérelhető területet felmutató városi logisztikai ingatlanok iránt intenzív bérlői kereslet mutatkozik. Jól jellemzi a változásokat, hogy a harmadik negyedévben a kereslet 51 százalékát adták az új bérlők, az ingatlanok kihasználatlansága pedig csupán 14,2 százalék volt – derül ki az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő és a Colliers International ingatlan-tanácsadó közös piaci kitekintéséből.


„A raktárpiac egyik alszegmensének számító városi logisztika ingatlanjai iránt 2012 óta növekszik a kereslet, leginkább a kisebb, illetve közepes területigényű, azaz 500-3000 négyzetméteres raktárakat kereső, könnyűipari és kiskereskedelmi vállalkozások körében. Ezen cégek egyik legfontosabb elvárása, hogy az ingatlanok tehergépjárművekkel megközelíthetőek, valamint az autópályákról könnyen és gyorsan elérhetőek legyenek. Az intenzív kereslet várhatóan az év hátralévő részében, valamint jövőre is megmaradhat. Nem meglepő, hogy mindezt látva több ingatlanfejlesztő is fejlesztések indítását fontolgatja. Így a közeljövőben az ingatlanállomány növekedésére kell számítanunk a piacon” – kommentálta a harmadik negyedéves mutatókat Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.
 

A megnövekedett bérlői igény miatt egyre korlátozottabb a bérelhető, minőségi logisztikai ingatlanok száma, ami a nettó bérleti irányárak minimális növekedését eredményezte. Pusztai Andrea, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának társigazgatója jelezte: a prémium városi logisztikai raktárak bérleti irányára havonta 4,5-5,0 euró négyzetméterenként.


Pörög a teljes budapesti ipari ingatlanpiac

A tendenciák a városi logisztikai ingatlanokat és a logisztikai parkokat magában foglaló teljes budapesti ipari ingatlanpiacot tekintve is nagyon kedvezőek. Az ipari ingatlanok kihasználatlansága 2013 második fele óta folyamatosan csökken, az idei harmadik negyedévben 12,3 százalékon állt, a legalacsonyabb értéken 2008 óta. Ami a bérlői kereslet összetételét illeti, az új bérlők, 46 százalékkal, a teljes budapesti ipari ingatlanpiacot tekintve is a legnagyobb hányadot képviselik, szemben a bérleti szerződésüket meghosszabbítók 39, illetve a bérelt területüket bővítők 15 százalékával. További pozitív adat, hogy az év eddigi három negyedévében összesen 270.000 négyzetméterre kötöttek szerződést, ami 15 százalékkal magasabb érték, mint az elmúlt három év átlaga. Az évek óta tartó pozitív tendenciákat elsősorban az olyan nagy volumenű logisztikai megoldásokat igénylő szektorok terjeszkedése magyarázhatja, mint például az autógyártás vagy az építőipar. További pozitív hatásként említendő a kereskedő cégek bővülése is, amelynek hátterében mindenekelőtt a lakossági fogyasztás növekedése áll.


A pozitív piaci tendenciákat demonstrálja az OTP Ingatlanbefektetési Alap tulajdonában álló Citypoint9 kihasználtságának növekedése. A Budapest IX. kerületében található, 23 ezer négyzetméteres ipari parkban az ingatlan portfolióba kerülése óta eltelt rövid idő alatt 12 ezer négyzetméterre kötöttek szerződést: ennek egy kisebb hányada meglévő bérlők hosszabbítása, jelentősebb hányada viszont új szerződéskötés volt. A raktárbázis jelenleg gyakorlatilag maximális kihasználtsággal működik, ennek ellenére folyamatos iránta az érdeklődés.


A magas hozamot termelő ingatlanokra fókuszál az OTP Ingatlanbefektetési Alap

Az elmúlt időszakban az OTP Ingatlanbefektetési Alap három alacsonyabb hozamú ingatlanjától is megvált, valamint a Citypoint9 mellett még egy magas hozamú ingatlant is vásárolt. Ez egy 100%-os kihasználtsággal, hosszú távú bérleti szerződésekkel hasznosított, stabilan működő, közel 5000 m2-es újpesti kereskedelmi ingatlan. Az OTP Ingatlanalap portfóliójának jelenleg 15 százalékát teszik ki a logisztikai ingatlanok, 14 százalékát kereskedelmi ingatlanok, legnagyobb részét, 65 százalékát irodai ingatlanok, a maradék 6 százalékot pedig telkek és fejlesztés alatt álló ingatlanok alkotják.


„A kedvező piaci tendenciák az ingatlanalapok teljesítményére is hatással vannak. Az OTP Ingatlanbefektetési Alap kockázati besorolása a kismértékű áringadozások miatt alacsonyra csökkent, így felülsúlyozásra érdemes a befektetési portfóliókban. Az ingatlanalap árfolyama továbbra is egyenletesen növekszik, ami az ingatlanok bérbeadásából befolyó stabil, folyamatos és hosszú távon is fenntartható bevételeknek köszönhető” – tette hozzá Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

 

 

Profitline.hu