•    A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú decemberi átlagot (52,5), és az elmúlt három év átlagát is (54,1).
•    A felmérésben vizsgált részindexek fele csökkent novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2018-as év értékei minden hónapban növekedést mutattak májusig, majd rövid csökkenés jött, ami júliusban ért véget.

A Beszerzési Menedzser Index decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 54,2. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év első felében a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 második felében is. Az ütem gyorsult, de továbbra is a nyári értékekhez áll inkább közelebb. A 2018 december havi index nagyobb a 2018 novemberi (53,5) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi érték. December összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a decembereké szintén). Az elmúlt három évben a decemberi átlag magasabb volt (54,1), köszönhetően leginkább az elmúlt év értékének, de az idei érték összességében így is átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenedik alkalommal. A mostani érték átlagos, 1995 óta tizenegyszer volt magasabb az index értéke decemberben.

Az új rendelések indexe erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nyolc alkalommal mértünk magasabb decemberi értékeket a korábbi években.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem rendkívül lelassult. Az index értéke tizennégy hónapja ismét 50,0 pont alatt van. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legmagasabb érték.

A vásárolt készletek negyedik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei decemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a tizenegyedik legnagyobb decemberi. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan decemberben is növekedésre utal, ötödik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett novemberhez képest, de ezzel is a harmadik legmagasabb decemberi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenötödik legmagasabb decemberi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár harminchatodik hónapja.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckettedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenhatodik legnagyobb decemberi.

•    A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei így is átlag felettinek mondható, és a negyedik legnagyobb 1995 óta. 2016-ban öt alkalommal jelzett bővülést az index, míg 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, szemben az idei hattal.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenkét hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

•    Ebben a hónapban bányagép-alkatrészek, csirkecomb, csirkemell, csirkeszárny és dió kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt csirkemellből, csirkemellfiléből és fuvarkapacitásból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT