A 2022-ben publikált Az áruk jövőbeli áramlása című tanulmány egyebek között az ellátási láncok működését vizsgálta a logisztikai ingatlanok területén piacvezető Prologis működésén keresztül. A vállalat piacra gyakorolt hatását jól bizonyítja, hogy abban a 19 országban, ahol jelen van, a GDP 4 százaléka, azaz 2,7 billió dollár haladt át 2022-ben a Prologis épületein. Ez az arány 2020-ban 3,5 százalékot tett ki, a változás okát pedig a COVID-19 világjárványban látja a vizsgálat, amely azt is megállapította, hogy a vállalatoknak át kellett értékelniük működésüket, és a „just-in-time” elvről a „just-in-case” készletezési gyakorlatra kellett áttérniük. Ez az új szemlélet pedig szintén jelentősen megnövelte az elmúlt években a raktárterület iránti keresletet.
Nem csak a raktárok, de a munkaerő iránti igény is növekedő tendenciát mutatott a vizsgált időszakban: jelenleg körülbelül 1,1 millió ember dolgozik a Prologis épületeiben, ami 25 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.
 

„A magyar logisztikai ingatlan piacon is érzékelhető egy egészséges kereslet-növekedés, sok esetben növelték a cégek raktárkészleteiket, például az online kereskedelemben is érdekelt vállalkozások” – mondja Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis Magyarország ingatlan- és ügyfélélményért felelős igazgatója a magyarországi tapasztalatok kapcsán. „Külön említést érdemel a gyártással foglalkozó cégek igénye: ők azért készleteznek, hogy az ellátási lánc esetleges sérülése miatt kieső veszteséget minimalizálják, hiszen az elmúlt évek során felismerték, sokszor nem gyártani drágább, mint raktározni.”

„A jelenlegi 5 százalékos szabad kapacitás mellet úgy látjuk, a jövőben új fejlesztésekre is szükség mutatkozik a magyar piacon. Bár sokak számára úgy tűnhet, hogy lassan minden beépül, de továbbra is vannak jó lokációk és elérhető telkek. Mi például 2023 elején adjuk át a szigetszentmiklósi parkunk legújabb fejlesztését, egy közel 18 000 négyzetméteres épületét, és a további fejlesztési lehetőségeket is vizsgáljuk” – mondja Szoboszlay Máté, a Prologis magyarországi tőkeallokációs igazgatója.

 

Prologis