“A budapesti piac rengeteget fejlődött a korábbi évekhez képest: új bérbeadók-fejlesztők növelték piaci részesedésüket és több, BTS, spekulatív vagy részben spekulatív fejlesztés fejeződött be. A bérleti díjak enyhén növekednek és az ösztönzők egyre visszafogottabbak, míg a bérleti időszakok (5 év, vagy több) egyre hosszabbak és egyre elfogadottabbak még a 3PL cégek részére is, akik a legérzékenyebbek a hosszú távú elkötelezettségre.”- mondta Halász-Csatári Gábor Associate, a Cushman & Wakefield ipari bérbeadási csapatának vezetője.

2016-ban a Cushman & Wakefield több mint 78 000 négyzetméter ipari területet adott bérbe Magyarországon, melyből a legtöbbet Budapesten, illetve annak vonzáskörzetében. A legnagyobb tranzakció a NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. egy állami tulajdonban lévő fejlesztő képviselete volt, mely 2016-ban kezdte meg működését a piacon Inpark néven. A NIPÜF célja, hogy olyan standard és személyre szabott logisztikai és gyártó épületeket fejlesszen, melyek kiszolgálják azon bérlők igényeit, akik betelepedni szándékoznak Magyarországra vagy bővülést terveznek.

A több mint 23 000 négyzetméteres tranzakció az egyik vezető logisztikai szolgáltatóval köttetett, aki innen tervezi majd kiszolgálni autóipari ügyfelét regionális szinten. Az épület várhatóan 2017 júliusában kerül átadásra.

“Rendkívül büszkék vagyunk, hogy részt vehettünk az év egyik legnagyobb BTS ipari tranzakciójában. A szűk határidő és a bérlő speciális technikai igényei ellenére, segítségünkkel a projekt gyorsan lezárásra került. A vezető logisztikai szolgáltató részére személyre szabott, minden igénynek megfelelő létesítmény épül.” – tette hozzá Halász-Csatári Gábor.

A Cushman & Wakefield a fejlesztők további aktivitását vetíti elő a jó elhelyezkedésű és megfelelő méretű telkek esetében. Ezek a tényezők bizonyítják a bérbeadók és a bérlők pozitív piaci szemléletét és az ipari szektor további fejlődésére engednek következtetni 2017-ben.

 


Cushman & Wakefield