Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar szakértői friss tanulmányukban azt vizsgálták meg, hogy az ESG-stratégiák hogyan támogatják a beruházásokat Európában, milyen módon segítik az ingatlanpiaci befektetőket a hozam maximalizálásában, valamint azt tekintették át, hogy az ágazatban alkalmazott digitális eszközök milyen szerepet játszanak a megfelelő finanszírozás biztosításában.

Az ESG - az angol Environmental, Social és Governance szavak rövidítése - egy keretrendszert jelöl, amelynek célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából tárgyilagosan, számszerűen ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét a környezeti hatások, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal területén.

A PlanRadar tanulmányának szerzői ennek megfelelően már a bevezetőben felhívják arra a figyelmet, hogy az ESG-átvilágítások célja kettős: egyrészt jól szolgálják a különböző szabályozási irányelvek átültetését a gyakorlatba, másrészt jelentős üzleti előnyökkel is járnak. A magántőke-befektetők 52 százaléka például az eszközérték növelését szolgáló stratégiaként kezeli, 50 százaléka pedig be is építette befektetési politikájába az ESG-t.

A tanulmány szerzői vezető tanácsadó cégek - egyebek között a Deloitte - kutatási eredményeire hivatkozva azt is bemutatják, hogy az ESG-átvilágítás miként teszi vonzóvá a befektetők számára az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a zöld ingatlanfejlesztést előnyben részesítő építőipari vállalatokat. Óriási piacról van szó, amelyen a legfrissebb becslések szerint az ESG-eszközök globális értéke meghaladja a 23 ezer milliárd dollárt.

A tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy az ESG-célok elérésére fókuszáló ingatlantulajdonosok gyakran magasabb megtérülést tapasztalnak, mint a kevésbé ambiciózus versenytársaik. Ráadásul minél gyorsabban teljesülnek a fenntarthatósági célok, annál gyorsabban hozza vissza a befektetett pénzt egy beruházás. Ez a trend egyre inkább arra ösztönzi a szakembereket, hogy a nagyobb hozam elérése érdekében beépítsék az ESG-stratégiákba az ingatlanvagyon műszaki átvilágítását, beleértve az épületek aktuális állapotának felmérését, a szükségessé váló javítások várható költségeinek áttekintését, az építési előírások teljesítésének ellenőrzését.

„Az ESG egyre inkább a befektetések egyik fő mozgatórugójává válik, mivel a befektetési dokumentumoknak tartalmazniuk kell az átvilágítási folyamatban azonosított összes ESG-kockázatot, kockázatcsökkentési stratégiát, kapcsolódó költségeket és kalkulációkat. Azok az ingatlangazdasági szereplők, akik komolyan veszik a vállalati ESG-célokat, valamint felismerik a digitális eszközökben rejlő lehetőségeket, javítani fogják működésüket, növelni tevékenységük társadalmi értékét, miközben csökkentik a negatív környezeti hatásokat” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője.

Azt a tanulmány készítői is elismerik, hogy a célok elérése nem megy egyik napról a másikra, az adatok értékelése, a jelentések összeállítása és az elképzelések, tervek összehangolása hosszadalmas folyamat, amelybe külsős szakértőket is be kell vonni. Mindez jelentős költségekkel is jár. A PlanRadar szakemberei részletesen bemutatják, hogy a digitális platformok hogyan könnyíthetik meg az ESG-vel kapcsolatos adatok integrálását a technikai átvilágításba azáltal, hogy pontosan összegyűjtik és összegzik a releváns információkat a strukturális problémák és kockázatok pontos azonosítása érdekében.

A kereskedelmi ingatlanokból álló portfólióval rendelkező befektetők gyakran dolgoznak ki hatékony stratégiákat az ingatlanok értékének és energiahatékonyságának növelésére a karbantartási költségek racionalizálásával. Mint azt Simon Szilárd hozzátette, a tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a legújabb szoftverek lehetővé teszik az épületek felújításának és átalakításának gyors költségbecslését is, ami segíti a befektetőket a megalapozott döntések meghozatalában.

 

PlanRadar