Idén is több mint 600 szakember vesz részt a három napos rendezvényen, ahol 100 szakavatott előadóval lehet megvitatni a legaktuálisabb témákat és mintegy 25 kiállító standját, logisztikai újdonságait tekinthetik meg.

Izgalmas szekciók - Itt az idő, hogy az összekapcsolt ellátási láncokra összpontosítsunk a Logisztika 4.0 fényében!

Folytatva az elmúlt évek hagyományait, a legfontosabb kérdésekre összpontosít a kongresszus, hiszen naprakész tudás nélkül ebben a felgyorsult világban könnyen le lehet maradni. Éppen ezért idén ismét az egyik legösszetettebb témakör, az Ipar 4.0 logisztikára gyakorolt hatásai kerülnek előtérbe, s mindezt az ellátási láncok összekapcsolási lehetőségeire összpontosítva teszik.

Rendhagyó, gyakorlatorientált és esettanulmányokat bemutató előadások révén pillanthatunk be a Logisztika 4.0 érdekes világába. Takács Attila, az Iparfejlesztési Közalapítvány szakmai vezetője izgalmas előadásában a legmodernebb VR technológián keresztül hozza testközelbe a résztvevők számára az Ipar 4.0 mintagyár kiemelt projekt AR (Augmented Reality), AGV (Automated Guided Vehicle), és belső helymeghatározás megoldásait. Mihály László, a MOL Nyrt. polimer ütemezés csoportvezetője és Bátki Tibor, a Transporeon key account managere pedig arról beszél, hogy milyen informatikai fejlesztéseket hajtottak végre a Logisztika 4.0 fényében, amellyel hatékonyabbá, gyorsabbá, biztonságosabbá és átláthatóbbá tették a MOL Petrolkémia Zrt. fuvarszervezését.

Miről is lesz szó ebben a három napban? Egy kis ízelítő a tematikából

A nyitó plenáris ülésen Vakhal Péter, a KOPINT-TÁRKI Konjunktúrakutató Intézet tudományos munkatársa arról tart előadást, hogy hol helyezkedik el Magyarország a regionális beszállítói láncban, és hogy milyen feltételei vannak a feljebb lépési lehetőségeknek.

Az Ipar 4.0 mítoszairól és a valóságról tart előadást Tunkel Richárd, a Reach Solutions Kft. alapító és technológiai igazgatója, aki többek között azt feszegeti, hogy a logisztika területén „örökölt gépsorok” beilleszthetőek-e a digitális technológiákba, valamint, hogy hogyan fogható fel a „data artist”, mint a digitalizációval kapcsolatban felmerülő új szerepkör.

Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. ügyvezetője pedig a Selyemút történetéről, vagyis a nemzetközi kereskedelmi útvonalak kialakulásáról és fejlődésének jellemzőiről ad részletes történelmi áttekintést.

A fogyasztóvezérelt ellátási láncok szekcióban esettanulmányokon keresztül láthatunk bele a folyamatfejlesztés rejtelmeibe. Képes Károly, a LEGO Manufacturing Kft. kiszállítási és vámügyi vezetője a kiszállítást és raktározást mutatja be yard management szoftver támogatásával.
A modern ellátási rendszerek szekcióban az Ipar 4.0 informatikával szemben támasztott követelményei és ezek logisztikai felhasználásai kerülnek fókuszba. Varga Tamás, a Régens Kft. CTO-ja és Horváth Péter, a Gondrand Kft. ügyvezető igazgatója révén például arról informálódhatunk, hogy az informatika fejlődése hogyan hat az ellátási láncokra, és milyen új megvalósítási formákat helyez előtérbe.

Szóba kerülnek egyedi, máshol nem hallott témák is

Gergely Linda, az Airmax Cargo Budapest Zrt. légi osztályvezetőjének és Dr. Kovács Beáta, a KSB'98 Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének érdekfeszítő előadásából megismerhetjük az élőállat logisztika általános szabályait és specialitásait. Az előadók mindezt megtörtént esetekkel fűszerezik. Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics Hungaria Bt. ügyvezetője a gyorséttermek gyors logisztikájába vezeti be a résztvevőket, akik többek között arról hallhatnak, hogy a franchise rendszerben működő gyorséttermi és kávézó láncok tevékenységét milyen teljesítmény-mutatók alapján és hogyan lehet folyamatosan mérni.

Emellett szó lesz a blockchain technológia alkalmazási lehetőségeiről, az előrejelzések pontosságának javításáról, valamint az áruátvételi folyamatok optimalizálásáról is. Beszerzési vezetők vitatják meg a beszerzési szolgáltató központok új trendjeit, az alkalmazottaktól a Big Data korában elvárt képességeket és természetesen górcső alá veszik az IT és technológia beszerzések egyedi jellemzőit.

A harmadik napon minden figyelem az emberre, az előző napokon megvizsgált folyamatok és trendek legfőbb szereplőjére összpontosul. Megnézzük a munkaerőpiacon zajló trendeket, a produktivitás mérés új eszközeit és ötleteket kaphatunk arra, hogy tartsuk meg és motiváljuk a munkatársakat.

Itt nemcsak tanulni, hanem szórakozni is lehet

Például a Mediastorm szimulációs játékkal, amelynek során a résztvevők egy képzeletbeli, CNN-szerű newsroomba kerülnek. A két órás intenzív gyakorlat betekintést nyújt abba, hogy a média, a gazdaság és a politika hogyan hatnak egymásra, valamint hogy az információs zajban hogyan lehet tájékozódni és tájékoztatni.
A bankett is kiváló szórakozást biztosít, emellett alkalmat ad a kötetlen ismerkedésre. Az MLBKT a három nap alatt további networking lehetőségekkel is készül.

 

MLBKT