A politikus a bíráló bizottság elnökeként mutatta be az Archiko Kft. és a Lengyel Építész Műterem Kft. győztes pályázati anyagát.

 

A Nagyállomás átalakításával csaknem 43 ezer négyzetméteren hoznák létre a központot. Ebben 23 ezer négyzetméteren közlekedési és kiegészítő területet, 10 ezer négyzetméteren kereskedelmi és vendéglátási, illetve irodai helyiséget alakítanának ki, míg 2-2 ezer négyzetméteren kapna helyet az üzemeltetési tevékenység és a MÁV.

 

A vasútállomás átalakítása után egy helyre futnának be a vonatok, a távolsági buszok és a villamosok, továbbá több helyi busz- és trolibusz járatnak lenne itt állomása.

 

A győztes pályázónak el kell készítenie az engedélyes és kiviteli terveket. A központ a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban valósulhat meg.

 

Kósa Lajos szerint az önkormányzat összesen 767 millió forint uniós támogatást nyert a központ előkészítésére és megtervezésére. A tervpályázati dokumentációt 44-en vásárolták meg és 37 cég nyújtott be pályázati anyagot. A Kósa Lajos és Nagy Ervin országos főépítész társelnökletével létrehozott bírálóbizottság végül a győztesen kívül 16 pályázatot vásárolt meg, összesen 100 millió forint értékben.

MTI