Az ágazatban meghatározott minimális munkavédelmi követelményeket összegző rendelet* mellett a napokban a Technológiai és Ipari Minisztérium is felhívta a munkáltatók figyelmét** arra, hogy milyen lépéseket szükséges megtenniük a munkavállalók védelmében. Az ajánlások nagy része a munkaszervezést érinti, amelynek támogatásában a Magyarországon is egyre szélesebb körben használt digitális megoldások kínálnak hatékony segítséget.

Az építőipari munkavédelmi rendelet* kimondja: munkavégzéskor az alkalmazott munkamódszereket, a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók megterhelését figyelembe véve az emberi szervezet számára megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. A kedvezőtlen környezeti, hőmérsékleti hatások ellensúlyozására pedig meg kell tenni a szükséges munkaszervezési intézkedéseket. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell elrendelni, ha a munkahelyen a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH (korrigált effektív hőmérséklet, ezt a mutatót a rendeletben szereplő, összetett képlet alapján lehet kiszámítani) értéket meghaladja. Zárttéri és szabadtéri munkahelyen egyaránt érvényes az az előírás, hogy nagy hőségben a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt is kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni, de azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes, enyhén cukrozott vagy édesítőszeres italt is lehet fogyasztani.

„A munkahelyeken a dolgozók életének, egészségének megóvása minden mást felülíró szempont, ha esik, ha fúj. Az építőiparban azért is fontos a hőség elleni védekezés, mert nagy melegben lanyhul a figyelem, növekszik a balesetek kockázata. Megfelelő munkaszervezéssel, a brigádok tevékenységének átgondolt irányításával az egészségkárosodás és a balesetek is könnyebben megelőzhetőek, ebben nyújtanak hatékony segítséget az építőipari kivitelezési folyamatok nyomon követését, összehangolását támogató digitális megoldások” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya ezzel összhangban azt írja felhívásában**, hogy a hőségben figyelni kell a munkavállalók cseréjére. A munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a hőség és a napsugárzás szempontjából kritikusnak tekinthető napszakban (11-15 óra között) lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen dolgozzanak. Viseljenek könnyű, világos színű és laza ruházatot, ha ez nem veszélyezteti a biztonságot. Ösztönözni kell őket arra, hogy sok vizet igyanak, még akkor is, ha éppen nem szomjasak. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, mert azok dehidratálhatják a szervezetet.

Az országos tisztifőorvos akkor rendelheti el a legmagasabb, III. fokozatú hőségriasztást, ha a várható napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a +27°C-ot. Ez júliusban, a hónap második felében megtörtént. Ne legyen kétségünk, a klímaváltozás miatt a jövőben ez gyakrabban fog megtörténni, hosszabb és forróbb nyarakra kell felkészülnünk.


PlanRadar