•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt januárhoz képest, de a változások mértéke csak két esetben haladta meg a 4 százalékpontot.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 59,5. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt fél évben megfigyelt erősebb teljesítményt, összhangban az eurózónában mostanában tapasztalt kimagasló BMI értékekkel. A 2017 február havi index 2,5 százalékponttal magasabb a januári (57,0) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke. Február összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a februároké 52,1). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél magasabb volt (53,4). Az idei érték így átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 

A termelési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizennyolcadik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egy alkalommal volt magasabb az index értéke februárban.


Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a mostaninál nem mértünk magasabb februári értékeket a korábbi években.


A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem enyhén erősödött. Az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi februári értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.


A vásárolt készletek második hónapja bővülnek, még erősebb ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a legnagyobb februári. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.


A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan februárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már kilencedszer. Az index értéke magasabb lett januárhoz képest, és jobban 50,0 pont fölé került, ezzel a legmagasabb februári 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

 

•    A beszerzési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb februári adat, nem sokkal meghaladva az 1999-es és 2011-es értékeket. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizennegyedik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb februári.


•    A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent januárhoz képest, de jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően húsz hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben kicsit nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizenkilenc hónapja tart.


•    Ebben a hónapban acél, acéllemez, ammónium-szulfát, DAP, energia, fémek, fém alapanyagok, fémtermékek, horgany, lemezanyagok, MAP, PVC feldolgozáshoz alapanyag, réz vas alapanyagok és vegyi alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt többféle alkatrészből, fűrészáruból, kavicsból, koromból és vákuumöntéshez használt szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT