A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 52,2.

•    A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú áprilisi átlagnál (51,7), és alulmúlja az elmúlt három év átlagát (52,9).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent márciushoz képest.
•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei három hónap kivételével növekedésre utalnakA Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 52,2. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be, és a tapasztalt bővülési ütem az idei januári és márciusi között van. Egy hónapig tartott a szűkülés, aminek most januárban vége szakadt, és negyedik hónapja jelez bővülést az index. A 2016. április havi index 0,5 százalékponttal magasabb a márciusi (51,7) értéknél. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; az áprilisoké 51,7). Az elmúlt három évben azonban az áprilisi átlag e feletti, 52,9 pont volt. Az idei érték a kilencedik legmagasabb áprilisi érték 1995 óta.

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. A mostani érték átlagosnak számít, az elmúlt 20 évben kilencszer volt magasabb az index értéke áprilisban.


Az új rendelések indexe csökkent, és a mostani így a tizennegyedik legmagasabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, és nem éri el az elmúlt három év átlagát.


Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, és ennek üteme némileg erősödött. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.


A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkülnek. Az idei áprilisi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a harmadik legkisebb áprilisi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. 2015-ben hét hónap volt ilyen.


2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedésre utal. Értéke alacsonyabb lett márciushoz képest, és az ötödik legmagasabb áprilisi 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett márciusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenkettedik legmagasabb áprilisi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból bővülést tapasztalunk, már negyedik hónapja.


•    A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után kilencedik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legkisebb áprilisi.


•    A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a kilencedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index.


•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett márciushoz képest, és egy havi szűkülés után negyedszer jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében némileg hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már kilenc hónapja tart.


•    Ebben a hónapban betonacél kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt dió és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről sárgaréz esetében számoltak be a válaszadóink.

 

 

MLBKT