Továbbra is tart az ipari és logisztikai szektor erős lendülete, miközben a nagy léptékű irodai tranzakciók nagyságrenddei csökkentek az európai befektetésekben, ahogy megannyi országban a teljes aktivitás a felére csökkent 2020 első negyedévéhez képest, jelenti a Colliers, vezető diverzifikált, professzionális szolgáltató és ingatlankezelő társaság a legutóbbi, EMEA-régió tőkepiacairól szóló, EMEA Markets Snapshot Capital Markets Q1 2021 jelentésében.

Richard Divall, a Colliers EMEA-régiós, tőkepiacokért felelős vezetője kifejtette: “Az ipari és logiszitkai szektor továbbra is gyarapszik, szinte minden piacon csökkenő hozamokkal és portfóliók után fizetendő prémiumokkal. A befektetők készek több kockázatot vállalni a szektorban, habár néhányuk kezdeti aggodalmukat fejezik ki az árazással kapcsolatban, valamint a kapcsán, hogy a fejlesztők megfelelő szintig tudják-e emelni a bérleti díjakat a csökkenő tőkésítési rátájú környezetben”.
Az európai ingatlanszektor közvetlen befektetéseinek az értéke elérte az 51 milliárd eurót, mely 35%-os csökkenés 2020 Q1-hez képest. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy 2020 első negyedévében volt ez a szám a második legmagasabb az elmúlt 10 évben, a szám mögött pedig számos ország piac teljesítményének széles tartománya húzódik.

Richard hozzátette: “A pandémia európai harmadik hulláma következtében számos tender folyamatai kerültek elhalasztásra, ugyanakkor ‘piacon kívüli’ és kisebb méretű tenderekkel kapcsolatos aktivitás egyaránt jelentkezik. A nagyméretű irodai tranzakciók első negyedévbeni hiánya ellenére a vélekedés pozitív marad az alacsony kockázatú, főbb helyszíneken található eszközök iránt, 2021 második negyedévében pedig számos, nagy skálájú eszköz piacra kerülésére, a nemzetközi utazási lehetőségek visszatérésével pedig a nagyságrendek növekedésére számítunk.

A lakossági szektor a továbbiakban is magas keresletet élvez az északi országokban, Olaszországban, valamint Közép- és Kelet-Európában, mint feltörekvő eszközosztály. Az Egyesült Királyság diákszállás piacára szintén visszatér a pozitív várakozás. A különböző alternatív szektorok, úgymint élettudományok-, szenior lakossági szektor, valamint technológiai alszektorok eszközei iránti jelentős érdeklődés szintén folytatódik.

A vendéglátóipari szektor nagyobb érdeklődést mutat, lévén több piac a pandémia kezdete óta első ízben jelentett tranzakciókat. Számos főbb, valamint határidős szállodai ügylet került piacra, az új árazást pedig nagy érdeklődés övezi.

 

Colliers