A kormány 2016 júniusában döntött egy országos iparipark-koncepció megvalósításáról. A gazdaság újraiparosítási stratégiájába is illeszkedő terv értelmében a NIPÜF Zrt. végzi a fejlesztési projektek tervezését, kivitelezését és üzemeltetését.

Az állami tulajdonú cég fő feladata az országos iparipark-hálózat kiépítése, illetve fejlesztése, ezen keresztül hazai és külföldi cégek letelepedésének ösztönzése. Ennek keretében tucatnyi, az érintett régiók gazdasága és növekedési potenciálja szempontjából kulcsfontosságú területen hajt végre komplex fejlesztéseket. A gyors, egyben rugalmas, testre szabott megoldás érdekében a projektek között egyaránt megtalálhatók lesznek sztenderd és egyedi igények szerint kialakított – úgynevezett built-to-suit – létesítmények, de igény esetén az előkészített, kiépített infrastruktúrával rendelkező telkek értékesítésére is sor kerül.

A jelenleg is zajló két, kiemelkedő léptékű projekten túl további városokban megvalósítandó beruházásokra vonatkozóan is születtek kormányhatározatok, tizenkét helyszínhez már a szükséges forrásokat is hozzárendelték. Az érintett településeken tervezett telekvásárlásokra összesen több mint 40 milliárd forintot bocsátottak a NIPÜF Zrt. rendelkezésére. A forrásbevonás jelentős része tőkeemelés révén történt, amelyet több lépésben hajtott végre a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Négy városban, Békéscsabán, Nyíregyházán, Tatabányán és Veszprémben már meg is köttettek az elővásárlási szerződések, és a többi helyszínen – Érd, Miskolc, Nagykanizsa, Pécs, Sopron, Szekszárd, Szolnok és Zalaegerszeg – is előrehaladott fázisban vannak az ezekről szóló tárgyalások. A NIPÜF Zrt. célja, hogy az idei év végéig további tíz városban álljon a rendelkezésére megfelelő nagyságú, fejlesztésre alkalmas terület, jövőre pedig újabb 3–5 településen tervez telekakvizíciókat.

Az intenzív előkészítő munkák révén a kialakítandó ipari parkokba betelepülő vállalatokat – amelyek közül jelenleg is több logisztikai, autóipari és egyéb gyártó céggel folynak tárgyalások – azonnali fejlesztésre alkalmas területek várják, konkrét igény esetén pedig egyedileg kivitelezett létesítményeket vehetnek bérbe. Az egyes projektek megvalósítása piaci források bevonásával történik, jelentős a banki hitelek aránya. Ez is azt mutatja, hogy a NIPÜF Zrt. által kidolgozott üzleti modell nemcsak a fejlesztéssel érintett régiók és a betelepülő vállalkozások számára kedvező, hanem a finanszírozó szektor szerint is megalapozott.

Az Inpark első beruházása 2016 novemberében kezdődött a Pest megyei Pátyon. A helyi ipari park – amelynek ügyét nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították – mintegy 42 hektáros területén elsőként egy több mint 23 ezer négyzetméteres autóalkatrész-elosztó központot épít a cég a világ egyik vezető logisztikai vállalata, a Kühne + Nagel számára. A körülbelül ötmilliárd forint értékű zöldmezős fejlesztés a befejezéshez közeledik, az átadásra heteken belül sor kerül. A parkba hamarosan újabb bérlő érkezhet, lezáráshoz közeli fázisban vannak ugyanis a második ütemről szóló egyeztetések egy hazai kereskedelmi vállalattal.

Ennél is nagyobb volumenű az Inpark Hatvanban küszöbön álló, a kormány által szintén kiemeltként kezelt fejlesztése. A cég a 17 milliárd forintot meghaladó beruházás első ütemében 60 ezer négyzetméteres csarnokot épít a Bosch számára. A német iparvállalat itt rendezi be a legmodernebb digitális technológiákat alkalmazó logisztikai központját. A több mint 30 hektáros területen további épületek kapnak helyet, ezek hasznosításáról is zajlanak már tárgyalások.

Az egész országot lefedő nemzeti iparipark-hálózat kialakítása során az Inpark által 2020-ig megvalósítandó beruházások összértéke elérheti a 150–200 milliárd forintot. Ez Európa legnagyobb ilyen jellegű ingatlanfejlesztési programja, amelynek nyomán az ország számos stratégiai pontján jönnek létre ipari centrumok.

 

Inpark