„Az idei évben megvásároltam a WING által tulajdonolt ESTON részvényeket, ezzel a cég egyedüli tulajdonosa lettem. A WING és az ESTON kapcsolata 15 éve kezdődött, azóta azonban sok minden megváltozott. 2000 óta a működésünk minden területén sikerült érdemi piaci részesedést elérnünk és pozícióinkat megszilárdítani. A WING időközben szintén nagymértékben változott, ma már az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő a magyar piacon, és ezzel párhuzamosan változtak a befektetési súlypontok is náluk. A mai napig jó szakmai együttműködés van a két cég között, de a kapcsolat nyújtotta előnyöket a WING, tulajdonosi viszony nélkül is élvezheti. A megállapodás egy 15 éves kapcsolat mindkét fél részére kielégítő és korrekt lezárása volt„ – adott bepillantás a tranzakció hátterébe Salamon Adorján.


A szakember hozzátette, a cég életének meghatározó időszaka volt, amikor a WING tulajdonos volt. Most egy új korszak, új lendület és megújulási szakasz kezdődik el. „Bár a WING nem nagyon kötötte meg a kezemet, a szabadságnak ez egy másik foka. A nagyobb önállóság komolyabb felelősséggel is jár, és a házon belüli kontroll is kisebb lett. Az új felállás mindenképpen nagy lendület ad, és lehetőséget nyújt a revitalizációra. Idén értékesítettem több érdekeltségemet, így az iroda.hu-t és a babakassza.hu-t is. Az ESTON megvásárlása, ennek a portfólió tisztítási folyamatnak egy állomása. Szeretném az energiámat úgy fókuszálni, hogy mind szakmailag mind pedig emberileg a maximumot tudjam elérni. Tudom, milyen célokat és hogyan tudok megvalósítani, és ezeknek megfelelően szeretnék együtt dolgozni a partnereimmel. A célom, hogy hosszútávon kiegyensúlyozott kapcsolatok alakuljanak ki, amelyek mindenki számára előnyösek és fenntarthatóak.”


Az ESTON története egybeforrt a hazai ingatlanpiac fejlődésével. A tevékenysége stabil, az 1993-as alapítása óta csak a hangsúlyok változtak a konjunkturális viszonyokhoz igazodva. Iroda bérbeadásban az ESTON stabilan 10-15% közötti piaci részesedéssel rendelkezik (2015-ben sikerült az év legnagyobb bérlőképviseleti megbízását elnyerniük a Nokiától). Értékbecslés terén stabilan jelen vannak a piacon, a kereskedelmi bankok elfogadják szakvéleményüket, amelyeket döntéselőkészítéshez illetve számviteli átértékeléshez is igénybe vesznek. Jelenleg két magyarországi ingatlanalap hivatalos értékbecslője az ESTON. 2010-ben új üzletágakkal bővült szolgáltatási körük: ingatlankezelés (PM) szolgáltatást indítottak, továbbá banki projektkövetést–műszaki ellenőrzést is vállalnak az ország egész területén, értékhatár nélkül.


Salamon Adorján szerint „ismét olyan turbulens időszakban van az ingatlanpiac, amikor a szaktudás felértékelődik. Most lehet pénzt keresni az ingatlanpiacon, nagyon jó lehetőségek vannak, de természetesen nem minden lehetőség jó. Fokozottabb a tévedés lehetősége is: ha valaki rossz helyre teszi a voksát, és beragad 3-4 évre, akkor azzal három vagy négy jó piaci évet szalaszthat el. Az, hogy egy adott ingatlan értéke maximalizálásra kerüljön, vagy hogy az adott portfólió a leghatékonyabban működjön, egyre inkább szükség lesz szakértői tanácsra. Véleményem szerint nincsenek most könnyű helyzetben sem a befektetők, sem a bérlők, amíg a jelenlegi turbulencia tapasztalható a piacon, és ez lesz a jellemző helyzet a következő 12-24 hónapban.”


A szakember rámutatott, befektetői illetve fejlesztői oldalon sokan ébredtek fel mostanában hibernált állapotukból, de észnél kell lenni bérlői oldalon is. Sokan halogatták ugyanis eddig a hosszabb távú ingatlanbérleti döntésüket, de ezek a szereplők már most kedvezőtlenebb helyzetből indulnak, mint azok a vállalatok, akik már 1-1,5 éve mertek lépni. „Persze ma is vannak jó piaci lehetőségek, de ha a piaci szereplők a döntésüket halogatják, akkor az alternatívák és a döntési minőség változni fog. Érdemes most stratégiai döntéseket meghozni” – zárta helyzetértékelését az ESTON vezérigazgatója.

 

 

OGH