•    A korábbi februárokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú februári átlagot (52,8), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,0).

•    A felmérésben vizsgált részindexek csökkentek januárhoz képest, ennek mértéke hét esetben érte el az 5 százalékpontot.

•    A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal egy hónap bővülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 49,4. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest első hónapja kedvezőtlenebb folyamatokról számoltak be, négy hónapos trendet megszakítva. A szűkülés üteme viszonylag enyhe, és összetétele továbbra is komplex: míg az új rendelések mennyisége a csökkenés ellenére is dinamikusabb bővülést mutat, a termelési mennyiség, valamint a vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg 50,0 pont alá kerülve szűkülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke ismét csökkent és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, erősen közre játszva a BMI index alacsonyabb értékében. A 2021 február havi index kisebb a januári (54,5) értéknél, és a harmadik legalacsonyabb februári érték. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; a februároké 52,8). Az elmúlt három évben a februári átlag ennél magasabb volt (55,0), köszönhetően a 2018-2019-es évek gyorsabb ütemének (rendre: 56,8;56,6). Az idei érték így átlag alatti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, és 50,0 pont alá kerülve a termelt mennyiség csökkenését jelzi első alkalommal. A mostani érték átlag alatti, 1995 óta kétszer volt alacsonyabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig tízszer mértünk magasabb februári értéket.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe egy havi bővülés után első alkalommal szűkül, enyhe ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb februári.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően februárban csökkenésre utal, első alkalommal egy havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett januárhoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a hetedik legkisebb februárinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe erősebben csökkent januári értékéhez képest, és 50,0 pont alá került első alkalommal hét hónap bővülés után. A szűkülés üteme ugyanakkor nagyon enyhe. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legalacsonyabb februári adat.

•    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont alatt maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hetedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb februári.

•    A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, aminek üteme viszonylag enyhe. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak tekinthető, és a nyolcadik legkisebb 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.

•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, és 50,0 pont alá került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének növekedését egy havi szűkülést követően, ennek lett most vége első hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá kerülve jelzi az export mennyiségének szűkülését első hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

•    Ebben a hónapban acél, acél alapanyagok, alumínium, betonacél, csavar, edzett acél, fémtermékek, huzal, kerék alapanyag, sárgaréz és vasérc kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumínium hegesztőhuzalból, betonacélból, egyszer használatos gumikesztyűből, elektronikai alkatrészekből, exkluzív termékekből, fali lámpából, félkész termékekből, fém alapanyagból, fémdobozból, lemezből, kozmetikai alapanyagok, pálmaolajból, speciális elektronikai eszközökből, üvegalapanyagból és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadóink.

 

MLBKT