•    A korábbi januárokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú januári átlagnál (52,0), és felülmúlja az elmúlt három év januárjának átlagát (53,4).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett decemberhez képest.
•    A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés
   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)


A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 54,2. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada decemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizennyolcadik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2013. február – 2014 január között eltelt évhez képest. A 2015. január havi index 3,3 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (50,9). Január összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a januároké szintén). Az elmúlt három évben a januári átlag azonban 53,4 pont volt. Az idei érték a hatodik legmagasabb januári érték 1995 óta.
 


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi első hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben tízszer volt kisebb az index értéke januárban.
Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, de a mostani így is csak a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, bár az elmúlt három év átlagától elmarad.


A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi januári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték 2000, 2011 és 2012 után. Az index értéke hatvanöt hónapból hatvanegyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.


A vásárolt készletek ötödik hónapja tovább növekednek, és az ütem erősebb lett. Az idei januári érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb januári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott.


2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát, értéke ráadásul a legmagasabb januári 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség tizenharmadszor növekedett zsinórban.
•    A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme gyengült válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt húsz hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb januári.
•    A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett decemberhez képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felé került. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, zsinórban tizennyolc hónapos bővülés szakadt meg 2014 decemberében.
•    Ebben a hónapban csontozandó alapanyagok, energia, fólia, papír és papíripari segédanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt nyárfarönk, polietilén és speciális mágnesszelep esetében. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink alumínium, élőállat és nyersvas esetében.

 

MLBKT