Ebben az időszakban új ipari ingatlanfejlesztést nem adtak át, az ipari ingatlan állomány 1.885.610 m2 volt.   


Az ipari ingatlapiac kiemelkedő 2014-es évi teljesítménye után 2015 első negyedévében is folytatódik a pozitív trend. Bár 2015 első negyedévében a bérbeadások volumene csökkenést mutatott 2014 utolsó negyedévéhez képest, ez nem kirívó, hiszen általában az év utolsó negyedéve a legerősebb bérbeadások szempontjából. A kereslet 2014 első negyedévéhez képest azonban 55%-os növekedést igazolt és a folyamatos bérlői aktivitás arra utal, hogy a 2014-es tendencia 2015-ben is folytatódni fog. Az idei év első negyedévében a bruttó bérbeadási volumen 104.620 m2 volt, ennek 68%-át a szerződés megújítások és hosszabbítások tették ki.


Kis Roland, a JLL ipari bérbeadásokért felelős üzletágának vezetője elmondta, hogy a logisztikai és gyártó szféra aktivitása erősődött az első negyedév során és ez a fellendülés megfigyelhető a fővárosi és a vidéki ipari ingatlan piacon egyaránt. Megfigyelhető továbbá a nagyobb méretű ingatlanok iránti kereslet fellendülése is, egyre több 10.000 m2 feletti kereséssel találkozhatunk, mind az új igények, mind a bővülések terén. Ezek a keresések életre hívhatják a spekulatív és built-to-suit fejlesztéseket, mivel a meglévő állományon belül csak korlátozott számban érhető el egybefüggő nagyobb területű egység. Ennek eredményeképpen az elérhető modern ipari ingatlan kínálat lassú effektív bérleti díj emelkedést eredményezhet 2015 folyamán.  


„A budapesti ipari ingatlanpiac az elmúlt egy évben olyan mértékű javulást produkált, ami példátlan. Ezt a külföldi befektetők is észlelték és megélénkült az érdeklődés az ipari befektetési eszközök iránt is. A kedvező piaci környezet fellendítheti a keresletet a fejlesztési telkek iránt is és új piaci belépők megjelenése sem kizárt”-tette hozzá Tuza Rita, a JLL vezető elemzője.


JLL