•    A korábbi márciusokkal összevetve az idei érték magasabb a hosszú távú márciusi átlagnál (51,8), és az elmúlt három év márciusainak átlagánál is (54,4).
•    A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett februárhoz képest.
•    A foglalkoztatottságindex értéke ismét 50,0 pont felett volt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.


Történeti áttekintés


   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index márciusban

 A 2015. március havi index 0,6 százalékponttal magasabb a februári értéknél (55,0), és az elmúlt hat hónapban ötször hasonló ütemű bővülést jelez. Március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a márciusoké 51,8). Az elmúlt három évben a márciusi átlag azonban 54,4 pont volt. Az idei érték a legmagasabb márciusi érték 2007 óta.
 


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt februári értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben hatszor volt csak nagyobb az index értéke márciusban.


Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2010-2012 és 2014 után. Az index értéke hatvanhét hónapból hatvanháromszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.


A vásárolt készletek hetedik hónapja tovább növekednek, de az ütem nem változott. Az idei márciusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján jócskán átlag feletti, és a hetedik legnagyobb márciusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig három hónapnál járunk.
2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi folytatja a kedvező szériát. Értéke nőtt februárhoz képest, és a legmagasabb márciusi 1995 óta.

 

 

MLSZKSZ