A vállalat 2020 végére 6,3 millió m² már meglévő, és 740 ezer m² fejlesztés alatt lévő portfóliójával to-vább erősítette vezető pozícióját Csehországban, Romániában és Szerbiában, miközben új fejlesztéseket jelentett be Ausztriában, Lengyelországban és Bulgáriában.

„Üzleti szempontból ez volt a CTP történetének egyik legjobb éve" – mondta Remon Vos, a CTP alapítója és tulajdonosa. „A CTP 22 éve folyamatos és nyereséges növekedést ér el, és idén a világjárvány ellenére is tovább erősödött. Terveink szerint portfóliónk 2021 végére jelentősen meghaladja a 7 millió m²-t, és a CTP jó úton halad, hogy 2023 végére elérje kitűzött célját, a 10 millió m² bérbeadható területet.”

A CTP tavalyi erős eredményét számos tényező befolyásolta, köztük az e-kereskedelem folyamatos és kimagasló növekedése, amely a Covid19-járvány következtében tovább bővült, hiszen nőtt a régióban a logisztikai területek iránti kereslet. A CTP számos közép-kelet-európai országban rendelkezik számottevő területű földterületekkel, amelyek teljes fejlesztési potenciálja hozzávetőlegesen 5,4 millió m² bruttó bérelhető területet jelent . A földterületek több mint 65%-a a meglévő parkok mellett található, amelyek az elkövetkező években alacsony kockázatú, nyereséges fejlesztési lehetőségeket kínálnak a vállalat számára. Fontos megemlíteni, hogy a CTP hosszú távú stratégiájával összhangban, a földterületek 82%-a a régió fővárosainak vagy nagyvárosainak közelében helyezkedik el.

2020 végén 740 ezer m² alapterületű fejlesztési projekt zajlott 2021-es befejezési dátummal, amelynek 63%-ára előzetes bérleti szerződést kötöttek már meglévő vagy új bérlőkkel. 2021-ben a vállalat 235 millió eurót költ beruházási kiadásokra a fejlesztések befejezéséhez. A CTP 2020 végén elérhető finanszírozási forrásait többféle lehívható bankkölcsön és készpénzállomány jelentette, amelyek együttes értéke jelentősen meghaladta a fejlesztések befejezéséhez szükséges összeget.

 „Új tranzakcióink több mint 80%-át a már meglévő, több mint 700 bérlőt magában foglaló ügyfélbázisunkkal kötjük meg. Cégünk érvényes bérleti szerződésekből hátralévő súlyozott átlagos időtartama (WAULT) jelenleg 6 év. Folyamatosan bővítjük földterületeinket, hogy ügyfeleink növekedési igényeit ki tudjuk szolgálni, akár a CTParkokon belül, vagy akár új helyszíneken” – mondta Richard Wilkinson, a CTP pénzügyi igazgatója és vezérigazgató-helyettese. „Ügyfeleink számára növekedésük során komoly előnyt jelent kiterjedt hálózatunk, amely lehetővé teszi, hogy üzleti tevékenységüket az igényeiknek leginkább megfelelő helyen bővítsék".

A CTP az elmúlt időszakban két jelentős stratégiai ügyletet is bejelentett:

•    Lengyelországban stratégiai partnerséget kötött az MDC²-vel: a vállalat célja egy teljes körű szolgáltatást nyújtó, kiváló minőségű üzleti parkból álló portfólió kiépítése 2025 végéig, legalább 1,75 millió m² bruttó kiadható területtel. Az első három projekt várhatóan 2021 első negyedévében indul Varsó és Katowice térségében, a teljes beruházás volumene ebben az évben eléri a közel 200 millió eurót. A tapasztalt helyi szakemberekkel való partnerség segíti a CTP-t a gyors fejlődésben a közép-kelet-európai régióban.

•    A másik stratégiai tranzakció Ausztriában zajlik: Bécs környékén a CTP több helyen is vásárolt földterületeket, amelyeken a tervek szerint az első építkezések még ebben az évben megkezdődnek.

 

CTP