Noah Steinberg a bizalomról és az ingatlanokhoz kapcsolódó pontos információ- és adatközlés fontosságáról beszélt. Elmondta: „Az ingatlanpiac a bizalomra épül. A bérlőnek bíznia kell a vállalkozása jövőjében, hogy hosszú évekre előre el tudja magát kötelezni egy szerződéses viszonyban. A banknak bíznia kell a stabil gazdasági növekedésben, a befektetőnek pedig bíznia kell a biztos és kiszámítható jogi és gazdasági környezetben. Amennyiben ez mind teljesül, akkor az ingatlanfejlesztő új épületeket hozhat létre, amelyek révén értéket tud teremteni. A bizalom alapkövei a megbízható és pontos információk és adatok. Az RICS által megfogalmazott szabványok nagyban segítik az ingatlanokhoz kapcsolódó teljeskörű és pontos adatszolgáltatást.”


A közép-kelet-európai régió befektetési tendenciái azt jelzik, hogy a legtöbb piacon pozitív a hangulat, az országok többségében viszonylag erőteljes a gazdasági növekedés, az ingatlanpiacokon pedig figyelemre méltó fejlődés várható. Különösen igaz ez Budapest, Prága és Szófia esetében. Az optimista piaci várakozások azonban megváltozhatnak, ha a helyi piacok nem képesek kiszámítható és egységes működési feltételeket nyújtani. A szektoron belül érvényben levő, egymásnak ellentmondó etikai kódexek, valamint a befektetői döntéseket támogató, egységes viszonyítási rendszer hiánya bizonytalanságot eredményezhet, hatást gyakorolva az ingatlanfinanszírozásra.


Az RICS szakmai véleménye alapján az egységes nemzetközi szabványok bevezetése a politikai és gazdasági vezetők, a nemzetközi befektetők és az ingatlanpiaci szakemberek számára egyaránt azonnali és hosszú távú előnyökkel jár, mivel elősegítik a megalapozott döntéshozatalt. Ugyanakkor a szabványok alkalmazását egyre inkább igénylik az ügyfelek is. Így végeredményben a szabványok elősegíthetik a globális tőkeáramlást és a gazdasági növekedést.

 

 

RICS