A Cushman & Wakefield közép-európai régióra vonatkozó ipari beszámolója a lengyel, cseh, magyar, szlovák illetve román piacokat vizsgálja.

“Az alacsony kamatok időszaka nagyon sokáig tartott. Ez korlátozza a befektetők azon lehetőségeit, hogy letétbe helyezzék, és ily módon növeljék tőkéjüket, s emiatt, a kereskedelmi ingatlanokba történő befektetés jó lehetőség a számukra. A gazdaság fellendül, a cégek terjeszkednek, az elektronikus kereskedelem is fejlődik. Ezek összhatásaként, a kereslet a logisztikai és gyártó jellegű területek irányába növekszik, mely a gyakorlatban növeli az értéküket“, mondta el Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield, közép-európai ipari csapatának vezetője.


Az idei év eddigi legnagyobb tranzakciója Romániában történt, ahol a CTP több parkot vásárolt meg fejlesztőktől.


Különböző álláspontok – fejlesztők kontra befektetők


A közép-európai piac jelenleg diverzifikáción megy keresztül. A piaci szereplők fokozatosan elkülönülnek szerepeik szerint. A fejlesztők, mint a Goodman vagy a Panattoni, elsősorban az új projektet fejlesztésére összpontosítanak. A következő csoportot azok a cégek képviselik, akik parkokat fejlesztenek és megtartják a tulajdonjogot vagy a portfóliójukat bővítik azáltal, hogy már meglévő parkokat vásárolnak fel. Itt példaként lehet említeni a CTP, a P3 és a ProLogis vállalatokat. A harmadik csoport olyan befektetők tömörülése, akik továbbépítkezés céljából már megfejlesztett parkokat vásárolnak; ilyen például a Logicor, aki idén több parkot is felvásárolt Lengyelországban és Csehországban.


A bérbeadás és a fejlesztések mértéke az előző év adataihoz igazodnak


Az év első felében a bérbeadás mértéke meghaladta az újonnan piacra került területek mértékét. Ennek következményeképp, a kihasználatlan területek aránya tovább csökkent, átlagosan 6.8 százalékon áll Közép-Európában, mely az elmúlt 9 év legalacsonyabb mutatója (alábbi grafikon).


“Ez a csökkenés Magyarországon a legszembetűnőbb, ahol a kihasználatlansági mutató 2 százalékpontot esett 6 hónapon belül, elérve 13.7 százalékot. Ha Magyarország továbbra is tartja ezt az ütemet, az év végére elérheti az egészséges, 10 százalék körüli mutatót” mondta el Ferdninad Hlobil.

Az év első felében több mint 600,000 négyzetméter új ipari területet építettek Közép-Európában (szemben a tavalyi év azonos időszakában átadott 520,000 négyzetméterrel) és 2,1 millió négyzetméter került bérbeadásra (tavaly 1,9 millió). Összesen 18,5 millió négyzetméter ipari állomány van a régióban jelenleg, ahol Lengyelország hamarosan eléri a tízmilliós határt, míg Csehország nemrég lépte át az ötmilliós küszöböt. Kilátások


Közép-Európa ipari ingatlanpiaca erős és stabil. A német gyártó és logisztikai cégek továbbra is jönnek a régióba, és további expanziót várunk az elektronikus kereskedelemben érintett cégektől. Ezt mind a helyi vállalatokra, mind pedig a nyugati e-cégekre vonatkozik. Kínai és más ázsiai gyártó cégek szintén terjeszkedni fognak, mivel a közelségük az autóipari gyártókhoz stratégiai jelentőséggel bír.

“A bérleti díjak majd tíz éve stabilak; azok csökkenése jellemzően a nagy mennyiségű kedvezményeknek köszönhető: a régióban letelepedő gyártó cégek jelentősen nagyobb területeket bérelnek, mint tíz évvel ezelőtt, és arra számítunk, hogy ez a trend folytatódni fog” tette hozzá Ferdinand Hlobil.

 

 

Cushman