Az ingatlan állomány tekintetében nem történt változás az előző negyedévhez viszonyítva.  2014 harmadik negyedévében a teljes budapesti modern ipari ingatlan állomány továbbra is 1.848.100 négyzetmétert tett ki.

A teljes bérlői kereslet 69.100 négyzetméter volt a negyedév során, amely 3%-kal kevesebb az egy évvel korábban rögzített negyedéves keresletnél és alig több mint a fele a rekord magas előző negyedéves értéknek. Ugyanakkor a szerződéshosszabbítások nélküli kereslet (53.000 m2) tekintetében meglehetősen magas, 54%-os éves növekedés volt megfigyelhető. A hosszabbítások részaránya a teljes keresleten belül az előző negyedévek magas értékeivel szemben csupán 23%-ot tett ki. A legnagyobb új szerződést a Prologis Park Budapest-Gyálban kötötték, ahol egy logisztikai cég első budapesti telephelyét létesítette 22.100 négyzetméteren. A legnagyobb bővülés a BILK-ben történt 11.700 négyzetméteren. Előbérleti szerződést nem kötöttek a negyedév során.   

A harmadik negyedévben összesen 20 bérleti szerződést írtak alá, amelyek átlagos területe 3.455 négyzetmétert tett ki. A teljes kereslet 98%-a logisztikai parkokban realizálódott, ahol az átlagos tranzakcióméret közel 4.000 négyzetméter volt, hasonlóan a 2013-as és a 2014-es első félévi adatokhoz.
 
Mivel a negyedév során számos átköltözés történt, a viszonylag erős bérlői kereslet nem eredményezett nettó abszorpciót, azaz a bérbeadott állomány nagysága nem módosult érdemben. Ennek megfelelően az üresedési ráta az előző negyedévhez képest továbbra is változatlanul 18,6%-on áll. Éves szinten ugyanakkor rendkívül jelentős, 4,7 százalékpontos csökkenés történt, köszönhetően az elmúlt egy évben regisztrált 94.500 négyzetméternyi nettó abszorpciónak.      

 

CBRE